Nézze meg, ki örült jobban az Oscarnak: Nemes Jeles vagy Szabó István

Visszafogottan örült a Saul fia győzelmének az Oscar-díjat átvevő rendező. Nemes Jeles kissé megrendültnek tűnt, amint az egyik oldalpáholyból megérkezett átvenni az arany szobrocskát. 

Hónapokig tartó találgatások végére került pont, amikor a sajtó olyan jelekből próbált olvasni, mint a rendezőnek a sajtófotókon az embernagyságú szobortól mért távolsága, vagy Jennifer Lawrence-hez viszonyított helyzete.

Sofia Vergara vasárnap éjjel a magyar film címét olvasta fel a boríték felnyitása után. Szabó István Mephistója óta először ismerte el az amerikai Filmakadémia a magyar filmesek teljesítményét.

Nemes Jeles némi megilletődöttséggel, csak néhány tétova mosolyt megeresztve közelítette meg színpadot. A kötelező körök és szakmai köszönetek után Röhriget említette külön és a stábja kitartását. "Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, akik akkor is hittek ebben a filmben, amikor senki más."

"Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film" - mondja filmjéről.

Ehhez képest 1982-ben Szabó István üvöltve és hitetlenkedve futott a színpadra, hogy átvegye a díjat Ornella Muttitól. Majd gyorsan felhívta magához Klaus Maria Brandauert is, hogy "ne legyen annyira egyedül" és vele is ugrált egy sort összeölelkezve. A rendező annyira izgult, hogy a szokásos felsorolásban egyszerűen elfelejtette néhány munkatársa nevét a jelenlévők nem kis derültségére. 

Nemes Jelesnek sűrű hete volt, hisz néhány nappal korábban, február 27-én vette át a legjobb külföldi filmnek járó Film Independent Spirit Awardsot is. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.