galéria megtekintése

Megnyerte az Oscar-díjat a Saul fia! – percről percre a gáláról

A hollywoodi Dolby Theatre színpadán ma 88. alkalommal adták át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjait. Nemes Jeles László filmje, a Saul fia felért a filmvilág csúcsára.

Visszavonhatatlanul beírta magát a filmtörténelembe Nemes Jeles László holokausztfilmje, a Saul fia, amely megkapta az Oscar-díjat is a legjobb külföldi film kategóriájában az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia helyi idő szerint vasárnap 17:30-kor (magyar idő szerint hétfő hajnali 2:30-kor) kezdődő gáláján. A Saul fia a cannes-i zsűri Nagydíjának elnyerése és a januári Golden Globe-siker után ért fel a filmvilág csúcsára. Harmincöt év, Szabó István Mephistója után a Saul fia a második magyar játékfilm, amely Oscar-díjat kap.

Fotó: Mike Blake / Reuters

A gálát egy hatalmas botrány árnyékában tartották meg, ez volt ugyanis egymás után a második olyan év, hogy az akadémiának egyetlen fekete színészt vagy rendezőt sem sikerült beválogatnia a jelöltek közé. Emiatt közülük többen – Jada Pinkett Smith, Will Smith, Spike Lee és a Creed rendezője, Ryan Coogler – is jelezték, hogy távol maradnak az eseménytől.

 

Fekete viszont a műsorvezető, Chris Rock, aki 2005 után másodszorsa vezényelhet a gálán – hiába szólították fel, hogy a botrány miatt ne vállalja az akadémia részéről nyilvánvalóan presztízsmentő akciónak számító felkérést.

Percről percre az Oscar-gáláról

06:10 Élő közvetítésünk véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

06:05 Az amerikai televíziós közvetítés stáblistája alatt a Public Enemy klasszikusa, a Fight the Power megy.

06:02Black Lives Matter!” kiabálja búcsúzóul Chris Rock konfettiesőben a színpadon a Spotlight stábja társaságában. (A Black Lives Matter az a mozgalom, amely a feketéket érő hatósági erőszak ellen kampányol. Azután indították el, hogy 2013-ban felmentették a gyilkosság vádja alól George Zimmermant, azt a polgárőrt, aki valószínűleg rasszista indíttatásból lelőtt egy fekete tinédzsert, Trayvon Martint a floridai Sanfordban. Trayvon Martin én is lehetettem volna – mondta később az ügyről Barack Obama amerikai elnök.)

06:01 A Spotlight elismerése jelentős gesztus az indie filmkészítésnek. Legalább olyan innovatív elismerés, mint a Saulé. Így még Inarritu rendezői díját is megbocsátjuk.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

06:00 A Spotlight a legjobb film. A gála utolsó díja, Morgan Freeman adta át. Ez a film az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések túlélőinek ad hangot, és reméljük, hogy ez a hang a Vatikánig hallatszik – mondja McCarthy.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

05:53 Leonardo DiCaprio nyert. Szóval megérte hóban-fagyban fetrengeni két órán át. „Fáradhatatlan erőfeszítés volt egy fáradhatatlan stábtól” – köszöni meg, közvetlenül utána a filmbeli ellenfelét alakító Tom Hardyt említi és Martin Scorsesét is. A filmről azt mondja, visszatérés a természethez. Jó hallani, hogy előjött belőle a környezetvédő.

05:52 A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Julianne Moore adja át. 

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

05:47 Brie Larson nyer A szobával. Első Oscar-jelölés, első díj. Nagy alakítás volt, de kár, hogy partnerét, a kisfiút nem jelölték. Ő volt az igazi.

05:44 Eddie Redmayne jön a legjobb női főszereplőnek járó díjjal.

05:38 „Hihetetlen, hogy megkapom ezt a díjat ma este” – kezdi, és tök igaza van. Mi se hisszük. Aztán elejt egy negédes megjegyzést arról, hogy DiCaprio az igazi visszatérő. Lekevernék, de nem tudják „Szabaduljunk meg a törzsi gondolkodástól, hogy a bőrszín fontos” – zárja a beszédét a botrányra utalva.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

05:37 J.J. Abrams konferálja fel a legjobb rendező kategóriát. Alejandro Gonzalez Inarritu nyer A visszatérővel.

05:27 A legjobb betétdal: Jimmy Napes és Sam Smith a Spectre főcímdaláért, a Writings on the Wallért. „Büszke melegként állok itt a színpadon, és remélem, egy napon egyenlőként is” – mondja Smith.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

05:23 Ennio Morricone 88 évesen megkapja az első Oscar-díját Az aljas nyolcas filmzenéjéért. Az összes világsztár állva tapsol. Morricone hangja el-elcsuklik. Arról beszél, hogy nincs tökéletes filmzene tökéletes film nélkül. Megköszöni Quentin Tarantinónak és utolsóként Mariának, a feleségének is. „Itt ül és néz engem” – fejezi be.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

05:21 Joe Biden amerikai alelnököt hatalmas üdvrivalgás fogadja. Lady Gagát konferálja fel, aki fehér zongorán adja elő a dalát, a Til It Happens to You-t. Rachel McAdams elírta magát.

05:20 A Saul fia rendezőjével, Nemes Jeles Lászlóval korábban két interjút is készítettünk, az egyiket a film bemutatója, a másikat a Golden Globe megnyerése után. Egy beszélgetés erejéig Röhrig Géza is a rendelkezésünkre állt, nemrég pedig a film amerikai forgalmazója, a Sony Pictures Classics alapítóját kérdezhettük.

05:18 Dudás Viktor a Duna TV élő adásában: „Hatalmas siker a Magyar Nemzeti Filmalapnak.” No comment.

05:13 Merész alkotás, amely felülemelkedik a holokausztfilmek kliséin – írja most a Variety a Saul fiáról.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

05:08 Nemes Jeles László egyedül a színpadon. Az amerikai filmakadémiának, a stábnak és Magyarországnak köszöni meg, aztán Röhrig Gézát említi. „Az emberiség legsötétebb óráiban is van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk” – mondja a filmjéről.

05:08 Megnyerte az Oscar-díjat a Saul fia!

05:06 Következik a legjobb külföldi filmnek járó díj. A kolumbiai színésznő, Sofia Vergara adja át.

05:05 A Stutterer a legjobb rövidfilm.

05:02 A tavalyi év halottairól készített bejátszásban megemlékeznek Zsigmond Vilmosról is.

05:00 A győzelemről szóló bejegyzés eltűnt. 

Forrás: Facebook

04:56 Vissza a jövőbe? Nemes Jeles László közösségi Facebook-oldalán fél órája megjelent egy hír: „A Saul Fia Oscar-díjat nyert. Hihetetlen!! :-)) Mindenkinek köszönjük a támogatást.” A legjobb külföldi filmnek járó díjat még nem adták át.

04:47 Rock korábban a közönség soraiban elindított egy jótékonysági akciót. Sütit lehetett kapni adakozásért. 65 243 dollárt dobtak össze a sztárok.

04:42 A legjobb dokumentumfilm az Amy. Asif Kapadia és James Gay-Rees veszi át az elismerést. Az Európai Filmdíj után az Oscar is megvan. Azt tényleg megmutatja a film, Winehouse milyen érzékeny és sebezhető ember.

04:38 Legjobb rövid dokumentumfilm. Tetőfokra hág az izgalom. Mad Max – süti el a poént a magyar származású leendő Oscar-házigazda, Louis C.K. A díjat Sharmeen Obaid Chinoy kapja a pakisztáni becsületgyilkosságokról szóló alkotásáért, a Girl in the Riverért.

04:37 Spielberg korábban állítólag kétszer kérte Rylance-t, hogy csináljanak végre egy filmet együtt.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

04:32 Hatalmas meglepetés, Mark Rylance nyer. Ő a Kémek hídja című Spielberg-film szovjet kémje. Tényleg remek alakítás, Stallonénak marad a Golden Globe a Creedért. Ja, és Stallone az Arany Málna-csúcstartó is.

04:28 Jön a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díj. Az a Patricia Arquette konferálja fel, aki tavaly a Sráckorban nyújtott alakításával a legjobb női mellékszereplő lett – és mondott hatásos beszédet arról, milyen fizetésbeli és más egyenlőtlenségek vannak Hollywoodban a nők és a a férfiak között.

04:15 Ez a nyolcadik animációs nagyjátékfilmje a Pixarnak, amely Oscart kap.

04:13 Hát persze, hogy a Pixar nyer: az Agymenők, Pete Docter és Jonas Rivera filmje. Nemcsak a legjobb animációs, de az év egyik legjobb filmje volt.

04:11 Az egész estés animációs film kategóriát Buzz és Woody nyomatja a Toy Story-ból.

04:07 A legjobb animációs rövidfilmet mignonok konferálják fel. A 11 perces Bear Story chilei alkotói kapják az elismerést. Nagyon szimpatikusak. Ez az első chilei Oscar.

03:58 Az Ex Machina nyer. De miért nem a Mad Max?!

03:57 Andy Serkisnak adjon valaki egy emberi szerepet. Ha már elnökjelölt-aspiránsokról volt szó, talán eljátszhatná Donald Trumpot. Most a vizuális effekt kategóriát konferálta fel.

03:52 A legjobb hangkeverés Chris Jenkins, Gregg Rudolf és Ben Osmo. A Mad Max – A harag útja hatodik díja. Egy napon volt a világpremierje a Saul fiával Cannes-ban. Reméljük, ez jó jel.

03:49 A legjobb hangvágás. Mark Mangini és David White a Mad Max – A harag útjáért. Mi más. Mondanánk, hogy meglepődtünk, de nem mondjuk. Azon se, hogy Mangini nyakában egy halálfejes nyaklánc lóg.

03:43 A Black History Month egyperces paródiája Angela Bassett-tel. Nagyon ül.

Fotó: Lucy Nicholson / Reuters

03:41 A Mad Max – A harag útja megkapja a negyedik arany szobrocskát is. Most Margaret Sixel a legjobb vágásért. Ő Miller felesége.

03:37  A legjobb operatőr Emmanuel Lubezki A visszatérőért. Harmadik Oscarja ez már zsinórban három Inarritu-filmért. Lubezki egyébként a világ végére elvitte a stábot, hogy csak természetes fényekkel forgathasson. Megtörtént, hogy emiatt Kanadából Argentínába reptették át az egész stábot.

03:32  A közönségben feltűnik egy medvejelmez is. Sem DiCaprio, sem Inarritu nincs lenyűgözve. Unhatják már a medvés poénokat.

03:27 A legjobb smink is a Mad Max – A harag útjáé. Három Oscar zsinórban. Egy akciófilmnek.

03:25 A csaknem hetvenéves rendező, George Miller látványorgiája lenyűgöző volt. Millernek egyébként Az eastwicki boszorkányok a legutóbbi filmje, amelyet fejből fel tudunk idézni. Azt 1987-ben mutatták be. (Na jó. Ő rendezte a Táncoló talpakat is.)

03:22 Duplázik a Mad Max – A harag útja. Colin Gibson és Lisa Thmpson a két nyertes.

03:21 Steve Carel és Tina Fey a színpadon. A legjobb látványtervező következik. 

03:20 McCarthyt a sajtószobában arról kérdezik, mi lesz a következő filmje. „Mire gondol? Spotlight 2.?” – replikázik.

03:18 Blanchett sétál gyönyörű ruhák között, ő jelenti be a jelmeztervező kategória jelöltjeit. Jenny Beavan a Max Mad – A harag útja jelmezeivel.

03:16 „Anyának és apának, akik elhitették velem, hogy minden lehetséges” – köszöni meg Vikander.

03:13 Alicia Vikander. Meglepetés, ahogyan Tom Hooper filmjének minden jelölése az volt. A mi favoritunk inkább Rooney Mara volt a Carolért. Arról nem is beszélve, hogy Vikander inkább főszereplő A dán lányban. A svéd színésznő mindenesetre nagy karrier előtt áll. 27 évesen Oscar-díjas.

03:08  J.K. Simmonst – ő tavaly nyert a Whiplash szemét zenetanáraként – a színpadon. A legjobb női mellékszereplő kategória következik.

03:03  Sarah Silverman konferálja fel a Spectre főcímdalát, mint jelöltet. Legjobb poénja, hogy nem látta a filmet, de Bond 55 nővel lefeküdt 24 filmben. Sam Smith elő is adja a dalt. Nekünk fájt.

02:58 Videó az Oscar-jelölt filmekből összevágva, mintha fekete szereplők is lettek volna bennük. Mérsékelten vicces, mintha a Voga-Turnovszky duót koppintanák, bár az nem rossz, amikor DiCapriót medve helyett Rock tépi szét.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

02:53 A díjat Charles Randolph és a rendező, Adam McKay veszi át. Végül is viccesen elmagyarázták a világválságot. Azt nem javasolták, hogy az amerikaiak olyan elnökjelöltre szavazzanak, aki bankember vagy az olajból gazdagodott meg.

02:51  Ryan Gosling és Russel Crowe konferálják fel a legjobb adaptált forgatókönyv jelöltjeit. Forgasson velük valaki egy közös vígjátékot! – poénkodnak. A magyar származású Phllys Nagy is jelölt a Carolért, de A nagy dobásé a díj.

02:47 A legjobb eredeti forgatókönyv Tom McCarthyé a Spotlightért, aki rendezőként is jelölt. Abszolút favoritunk. Chrlize Theron és Emily Blunt adja át neki a díjat. Theron köldökig kivágott vörösben érkezett a gálára. Amikor korábban megkérdezték, hol tartózkodik a legszívesebben a Dolby Theaterben, azt mondta, a hamburgeres asztalnál.

03:43 A filmakadémia elnöke is fekete, Cheryl Boone Isaacs.

02:41 A leghihetetlenebb nyitóbeszéd az Oscar-díj történetében – kommentál a Variety.

02:39 Záporoznak a kiszólások azzal kapcsolatosan, hogy idén nincs fekete bőrű jelölt. „Ha fekete jelölteket akartak, fekete kategóriára lenne szükség. Nem arról van szó, hogy minden évben fekete jelölteket akarunk. Arról van szó, hogy a fehér színészekéhez mérhető lehetőségeket akarunk. Leonardo DiCaprio évente kap egy hatalmas szerepet. De Jamie Foxx, az egyik legjobb színész a világon, hol van?” – teszi fel a kérdést.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

02:35 Rock tesz egy kemény oldalvágást Jada Pinkett-Smith felé. „Mondhatod, hogy bojkottálod a gálát. Ugyanolyan, mintha én azt mondanám, hogy bojkottálom Rihanna bugyiját. Nem hívtak meg.” A nézőtéren végigfut a röhögés.

02:32 „Legalább tizenöt feketét számoltam meg úton idefelé. (...) De miért csak a munkanélküliek mondták, hogy ne vállaljam el? – kezdi Chris Rock a botránnyal. Fehér zakót visel. „Valódi problémákkal kellene foglalkozni” – teszi hozzá szórványos tapssal, azzal poénkodva, hogy Sydney Poitier feltűnéséig, a hatvanas évekig sem volt évről évre fekete jelölt. „Akkoriban inkább azzal foglalkoztunk, hogy megerőszakolnak minket.”

02:30 Kezdődik a show!

02:25  A Spotlight egyik főszereplője, Mark Ruffalo beszél arról, hogy csak fehér Oscar-jelölt van, és ez a részrehajlás tetten érhető az amerikai igazságszolgáltatásban és az oktatásban is. Az Oscar-díj történetében eddig 13-szor nyert fekete színész vagy rendező. 

02:20 Tíz perc van kezdésig. Az Oscar-gála a világ egyik legnézettebb televíziós eseménye. „Jó nézettségünk lesz az első órában – és remélhetőleg utána is” – hallja az egyik rendezvényszervezőtől a Variety riportere.

02:11 Az Oscar-díj 3,855 kilogramm – tudjuk meg az ABC műsorából. Simán ölni lehet vele.

Fotó: Lucy Nicholson / Reuters

02:04 Leonardo DiCaprio nyilatkozza, hogy ahogyan mindenki más, ő is izgul, és arról beszél, milyen nehéz volt elkészíteni A visszatérőt. Ezt hónapok óta visszhangozza mindegyik stábtag.

Fotó: Lucy Nicholson / Reuters

01:59  Lady Gaga hófehérben, fellépőként érkezik. A dala az egyetemeken nemi erőszak áldozataivá vált nőkről szól. Az amerikai egyetemeken minden ötödik nő ilyen – mondja.

01:52 Blanchett kezd zavaróan tökéletes lenni. Pénteken ő adta át Nemes Jelesnek az Oscar-jelöltségét igazoló dokumentumot a Saul fiáért. Akcentus nélkül ejtette ki a rendező, a főszereplő, Erdély Mátyás operatőr és a hangért felelős Zányi Tamás nevét is.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

01:48  A kétszeres Oscar-díjas, a Carol főszerepéért most is jelölt Cate Blanchett is szép. Bár ő minden évben szép ruhákat kap, és viselni is nagyon tudja őket.

01:34  Matt Damon, a többek között Etyeken forgatott Mentőexpedíció főszereplője nyilatkozik az ABC riporterének, Robin Robertsnek. Azt mondja, egyre csak kérleli a rendezőt, Ridley Scottot, hogy dolgozzanak még együtt. Ami azt illeti, a közös munka megéri, Damon elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe-ot a vígjáték kategóriában. Talán ez volt január legjobb vicce a filmvilágban.

Fotó: Lucy Nicholson / Reuters

00:37 Vonulnak a sztárok a vörös szőnyegen. Nekünk Alicia Vikander könnyedsége tetszik a legjobban. 

23:34 A Saul fia főszereplője, Röhrig Géza a Facebookon üzen: „Sziasztok! Már a kocsiban ülünk. Nagyon szépen köszönjük, hogy szorítotok értünk. Ha nyerünk, ne fogjátok vissza magatokat: Magyarországnak örömre van szüksége.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.