Nem az Operettszínházba zsúfolják be a csodazongorákat

Összesen tíz darab Bogányi-zongorát – nyolc ­Bogányi-292 és kettő Bogányi-262 típusú modellt – vásárol fenntar­tója kérésére a Budapesti Operettszínház. A közbeszerzés értéke nettó 602 millió, bruttó 764 millió forint – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

Az áramvonalas hangszerek nem az operettszínházba kerülnek
Az áramvonalas hangszerek nem az operettszínházba kerülnek
Szabó Miklós / Népszabadság

A „csodazongorát" hét évig saját pénzből fejlesztette Bogányi Gergely zongoraművész. Később mintegy 126 milliós uniós támogatásból, illetve 76 millió forintos önrészből tökéletesíthették a hangszert. A Magyar Nemzeti Banktól további 60 millió forintot kapott a kérdéses közbeszerzés nyertese, a 2012-ben alapított startup, a Zengafons Kft., amelynek résztulajdonosa Bogányi. A Zengafons 2013-ban még tízmillió forintos veszteséget, 2015-ben már 77 millió forintos nyereséget könyvelhetett el. Bogányi a Népszabadságnak azt mondta: magánemberek is vásárolnak a borsos árú hangszerből, amelyet 2015. január 22-én mutattak be.

Egy Bogányi-zongora több mint 60 millió forintba kerül – drágább, mint a csúcskategóriás Steinway hangversenyzongorák. A hangszer különlegessége – az áramvonalas, modern formavilág mellett –, hogy a zongora lelke, a rezonáns lap a hagyományoktól eltérően nem fából, hanem többféle karbonkompozitból készül, s a páncéltőke is új formájú – magyarázta korábban lapunknak Bogányi Gergely.

Lőrinczy György, az operettszínház főigazgatója kérdésünkre elmondta: a zongoravásárlási közbeszerzést a múlt év április 24-én hozott kormányhatározat (1259/2015.) alapján írta ki az intézmény. Lőrin­czy pontosította azokat a téves híreket, amelyek szerint a magyar állam ezzel már összesen húsz Bogányi-zongorát vásárolt volna: a korábbi 764 milliós vásárlás azonos ezzel a nettó 602 milliós beszerzéssel. A zongorák szállításának végső határideje 2017 év vége, s a hangszerek nem az Operettszínházba, hanem hét hazai és három külföldi intézménybe kerülnek majd.

Természetesen megkérdeztük az Emmit is, pontosan melyek ezek az intézmények, és mi célt szolgálnak majd a zongorák.
A minisztérium keddre ígért választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.