Mégis lesz magyar nagyjátékfilm Cannes-ban

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét meghívta hivatalos szelekciójába a rendhagyóbb műveket versenyeztető „Un Certain Regard" programba a 67. Cannes-i Filmfesztivál. A Fehér Isten a fiatal rendező hatodik egészestés filmrendezése, a világpremier május 17-én szombaton, a fesztivál talán leglátogatottabb estéjén lesz a cannes-i fesztiválpalotában, az alkotók és a szereplők jelenlétében. Mundruczó ezzel ötödször is bekerült a cannes-i hivatalos válogatásba, ami életkorát tekintve világviszonylatban is nagyon ritka.

Fotó: Proton Cinema/Rév Marcell

A meghívásban minden bizonnyal nagy szerepet játszott, hogy egyrészt Mundruczó a francia fesztivál nagy felfedezettjei közé tartozik, illetve, hogy a Fehér Isten nemzetközi jogai a német Match Factory nevű cégnél vannak, akik komoly lobbierővel bírnak a nemzetközi filmdiplomácia terén, és ugyanúgy lobbiznak a magyar filmekért, ahogy a német könyvkiadók a magyar írók (Kertész, Esterházy, Nádas és mások) külföldi népszerűsítése érdekében.

A Fehér Isten valós, de legalábbis valószerű felvetésből indul ki: Magyarországon elfogadják az ebadót, melynek értelmében a keverék kutyák után többet kell fizetni, mint a fajtiszták esetében, az originál, pardon, őshonos magyar fajták gazdái pedig mentesülnek a fizetési kötelezettség alól. Mundruczó és alkotótársai ebből kiindulva eljátszottak a gondolattal, mi lenne, ha Budapesten tömegesen utcára tennék a szimbolikusan a kisebbségeket képviselő „korcsokat", azok pedig falkába verődnének, és fellázadnának korábbi gazdáik, a Fehér Isten ellen.

Mundruczó Kornél
Mundruczó Kornél
Fotó: Proton Cinema

– A Fehér Isten egy olyan történet a kisebbségekről, amelyet a kisebbségek esszenciájával mesélsz el. A kutyák is egy kisebbség, ők az emberek barátai, erre lettek szocializálva, de bárhol és bármikor beléjük rúghatunk – mondta lapunknak korábban, még a forgatás során Mundruczó Kornél.

Mindazonáltal igazi budapesti filmről van szó: a stáb az ötvenöt napos forgatás során megfordult az Erzsébet hídon, az Alagútban, Szabadság téren, a Városligetben, az Anker közben és főváros számos más, emblematikus helyén.

A Fehér Isten magyar–német–svéd koprodukcióban készült. A Magyar Nemzeti Filmalap 280 millió forinttal támogatta a produkciót, de a gyártó, a Proton Cinema komoly saját tőkét is invesztált a filmbe. A teljes büdzsé 676 millió forint, az MNF támogatása ennek 41 százalékát adta, de a teljes magyar részvétel mintegy 70 százalékra rúg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.