Lesz is zsidó nyári fesztivál, meg nem is

Két hét önfeledt zsidózás országszerte! – a kissé erős felütésű reklám az idén először megrendezett Zsidó Művészeti Napokat hirdeti. A rendezvénysorozatot a korábban a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Vadas Vera és csapata hozta tető alá.

Az említett két hét szinte valamennyi programjához érkezett valaki, aki néhány szavas kedvcsinálóval készült a sajtótájékoztatóra, ami ehhez mérten maratoni lett. Még úgy is, hogy Gálvölgyi János és Fullajtár Andrea próbára rohantak, így valóban csak pár szót szóltak a színész június 12-i Jókedvet adj, Uram! műsoráról és Fullajtár június 8-i Marlene Dietrich-estjéről.

A programok közel húsz helyszínen az A38 Hajótól az Uránia mozin át a Zeneakadémiáig, az Átriumtól a Belvárosi Színházon át a Katona József Színházig, a Frankel Leó utcai zsinagógában találhatóak meg. 

A korábbi Zsidó Nyári Fesztiválokat nemcsak a szervező személye idézi, de a fellépőké is. Több művész is megemlítette, hogy hosszú évek óta működnek együtt Vadassal és visszajárnak a rendezvényre. A Singer Street együttes egy gyors acapellával készült. Mellettük jelen volt Horgas Eszter, Kováts Kriszta, Malek Andrea, Szirtes Edina Mókus, Somló Tamás, Farkas Róbert a Budapest Bárból és Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője. Újdonság viszont a május 28. és június 14. közötti időpont a korábbi augusztus végével szemben. 

A rendezvény szervezői a Gödör Klubbal fogtak össze, amely nemcsak koncerteknek ad majd helyszínt, hanem a Passage-ba visszatér a zsidó könyvnapok. Ez első Nyári Fesztiválok közönsége még ismerhette, később azonban, valószínűleg helyszín hiányában, eltűnt a programok közül. Erre talált megoldást az új rendezvény a Gödör Klub alapítójával, Filep Ákossal és Bárdos Deák Ágnessel, a Klub irodalmi programokért felelős szervezőjével együtt.

A szintén jelen lévő Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete is támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Nem csak anyagilag, de saját személyével is: június 14-én a Mazel Tovban olvas majd fel egy izraeli költők magyarra fordított verseit tartalmazó antológiából. 

A betegség miatt távol maradó Vadas Vera nyitóbeszédét Ámon Betti, a rendezvény művészeti vezetője olvasta fel. Ebben Vadas kiemelte, hogy két évvel ezelőtt befejezték a Zsidó Nyári Fesztivál rendezvénysorozatot. Helyette két programsorozat várja majd a közönséget, a már tavaly elindult Zsidó kulturális Fesztivál és az indén debütáló Zsidó Művészeti Napok. A szervező megfogalmazása szerint a két rendezvény nem kíván versenyezni egymással, a helyzetnek pedig a közönség lett a nyertese, hiszen a korábbi egyetlen hétig tartó rendezvény helyett két, több hetet felölelő programsorozatot kap. 

Privát kezdeményezésről lévén szó a jegyeladásokra támaszkodnak elsősorban, amikből azt remélik, nullszaldósra kihozhatják az első évet. Ezenkívül pályáztak támogatásért az NKA-hoz is, ennek eredményéről azonban egyelőre nem tudnak.  

A Fesztivál nevét annak indulásakor Vadas Vera levédette a saját cége számára, így a néhány éve kezdődött viták alkalmával ő vitte magával a Zsidó Nyári Fesztivál megnevezést. 2015-ben a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Mazsihisz szervezett hasonló rendezvényt Zsidó Kulturális Fesztivál néven.

A ZSIMÜ becenéven futó napok teljes programja megtalálható a honlapjukon. Jegyek pedig április 30-ig 20 százalék kedvezménnyel vásárolhatóak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.