Lesújtó hírt közölt hajnalban az ENSZ

Ahogy tegnap mi is megírtuk, a szíriai régészeti minisztérium szerint bár az Iszlám Állam robbantott vasárnap este Palmüra romvárosában, Bél templomát nem sikerült a földdel egyenlővé tenni. Az ENSZ műholdas képekből azonban keddre megtudta, hogy a föníciai istennek szentelt műemlék mégis megsemmisült.

A 2000 éves templom oszlopai és a szentély mégsem maradt épen, bár a szíriai régészeti és múzeumi minisztérium vezetője tegnap még ezt közölte a BBC-vel. Keddre azonban a műholdfelvételek egyértelműen bizonyítják, hogy a vihar és a megtermékenyítő eső föníciai istenének szentelt ókori épület a földdel vált egyenlővé.

Egy helyi férfi a brit közszolgálati hírportálnak azt mondta, egyedül a külső határoló fal és az átjáró maradt épen.

Az Iszlám Állam módszeresen pusztítja az ősi templomokat és szobrokat Szíriában és Irakban is, mivel azokat eretneknek tartják. Ugyanakkor amit lehet, pénzzé tesznek a nemzetközi feketepiacon. A régiségekkel való kereskedés az Iszlám Állam egyik jelentős bevételi forrása, a templomok elpusztításával pedig csak nyilvánosságot akarnak szerezni – írja a BBC.

A múlt héten is megsemmisítettek egy római kori templomot Palmürában. Baál-Samin templomához állítólag jóval több robbanóanyagot használtak, mint Bél templomához. Ezért is volt némi remény arra, hogy az épület romjai nem szenvedtek túl nagy kárt.

A pótolhatatlan világörökségi épületek tönkretételét az UNESCO háborús bűncselekménynek minősíti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.