Kirúgták, mert szakított Vidnyánszky társaságával

A szentendrei önkormányzat fideszes többségű közgyűlése csütörtökön zárt ülésen menesztette a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. éléről Csató Kata bábrendezőt, bábszínészt, aki azért veszítette el a városvezetés bizalmát, mert idén nyáron kiléptette az általa vezetett kulturális központot a Magyar Teátrumi Társaságból (MTT).
Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk, az idén kinevezett ügyvezető azért hozta meg a kilépésről szóló döntést – amelyről egyébként előzetesen tájékoztatta a helyi kulturális alpolgármestert –, mert nem látta hasznát és értelmét a busás tagdíj kifizetésének az MTT számára, ha a város és a központ szerinte nem profitál a tagságból.

A közgyűlés szeptemberben fölszólította Csató Katát, hogy a központot léptesse vissza a Vidnyánszky Attila által irányított MTT-be, de az ügyvezető közölte: a tagság helyreállításának jogintézményét az MTT alapszabálya nem ismeri, így az önkormányzat kérését nem lehet teljesíteni.

Úgy látszik, a közgyűlést nem hatotta meg az sem, hogy a napokban helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek Csató Kata védelmében. Azt írták: „attól tartunk, hogy jogilag nem tiszta, szakmailag nem hozzáértő, politikai érdekeket erősen szem előtt tartó vezetés alá kerülhet az intézmény". A petíciót csaknem háromszázan írták alá, többek közt olyan ismert közéleti szereplők, mint Kováts Adél, Bárdos Deák Ágnes, Magyar Fruzsina, Fodor Tamás, Orlai Tibor, Csizmadia Tibor vagy Ascher Tamás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.