galéria megtekintése

A városvezetés erőből megoldotta, mehetnek vissza Vidnyánszkyékhoz

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 16. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Szentendre kulturális központja nyáron otthagyta Vidnyánszky Attila teátrumi társaságát, de az önkormányzat most azt követeli, hogy a kft. lépjen vissza. Pedig a tagdíj évi 100 ezer forint, s az ügyvezető szerint a tagság „nulla” pénzt hozott.

Furcsa botrányba szaladt be Csató Kata bábrendező, bábszínész, a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. év elején kinevezett ügyvezetője: habár a fideszes városvezetés tudtával júliusban kiléptette az általa vezetett céget a jobboldali színházi vezetők által alapított Magyar Teátrumi Társaságból (MTT), a szentendrei képviselő-testület a múlt héten arra kötelezte, hogy a kft.-t léptesse vissza.

Csató Kata májusban tájékoztatta Sólyomné Gyürk Dorottya kulturális alpolgármestert, hogy a központot kilépteti a teátrumi társaságból, mert szerinte az nem tölti be az alapítók által meghatározott funkcióját. A júliusi kilépés után komoly lobbierők mozdulhattak meg annak érdekében, hogy a központ visszakerüljön, elvégre a döntés presztízsveszteséget jelenthet a Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház igazgatója által vezetett MTT-nek.

A szentendrei önkormányzat múlt csütörtökön tűzte napirendre azt az előterjesztést, amely fölszólítja Csató Katát, hogy a központot léptesse vissza az MTT-be. Az anyag szerint a teátrumi társaság „olyan szervezet, amely képes lehet a tagszínházak, így a Szentendrei Teátrum feladatait is ellátó kulturális központ érdekeinek hatékony képviseletére, amely azonban csak akkor lehetséges, ha annak tagja a kulturális központ”.

 
A szentendrei produkciók a Vidnyánszky Attila vezette teátrumi társaság nélkül készültek el
A szentendrei produkciók a Vidnyánszky Attila vezette teátrumi társaság nélkül készültek el
youtube.com

Az ülés előtt Csató Kata írásban közölte a testülettel: a városvezetésnek előre bejelentett és tudomásul vett külföldi vendégrendezés miatt nem tud jelen lenni, ezért kéri, halasszák el a javaslat megtárgyalását. Leszögezte: „a tagság megszüntetéséről szakmai tudásom és gyakorlati tapasztalataim alapján döntöttem, döntésemről, annak indokairól a kulturális alpolgármester asszonyt még májusban tájékoztattam, aki döntésemet elfogadta, azzal az indokkal, hogy ezzel nem lépem túl ügyvezetői hatáskörömet”. Kifejtette, hogy a legutolsó pályázati időszakban (amikor még tag volt) a kulturális központ „nulla forint támogatást” kapott nyári fesztiváli programjainak, illetve más projektek megszervezésére, s ez számára azt igazolta, hogy az MTT nem tudja hatékonyan képviselni az érdekeiket. Kitért rá: a művészeti szabadság törvényi elvéből következően a művészi-előadói szervezetek munkájának tartalmi kérdéseiben „a fenntartó nem rendelkezik közvetlen befolyásolási, beavatkozási, beszámoltatási lehetőséggel”.

Az ügyvezető kérése ellenére a képviselő-testület az anyagot megvitatta, majd a fideszes többség arra szavazott, hogy a központnak újra csatlakoznia kell az MTT-hez. Erről Csató Kata érdeklődésünkre azt mondta: a határozattal és a döntésével kapcsolatban addig nem szeretne nyilatkozni, amíg nem kapja kézhez azt. Hozzátette, hogy a kilépéssel nem csupán politikai szempontok vezérelték, hanem gazdaságiak is: a kft. tagdíjat fizetett, holott nem élvezte az érdekképviselet előnyeit. Szeretett volna független maradni, így a társaságból való kilépés után a központ nem lépett be a Magyar Színházi Társaságba, sem más szervezetbe.

A testületi szavazáson egyedül Kubatovics Áron, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) önkormányzati képviselője voksolt nemmel, aki ezt azzal indokolta: miután Szentendre egy pályázati forintot sem kapott a tagság révén, fölösleges annak fönntartása. Hozzátette: nem is érti, hogy a visszalépés témája miként kerülhet testületi napirendre, elvégre szakmai kérdésekben az ügyvezető felelős dönteni. Kíváncsiak voltunk a városvezetés véleményére is többek között arról, hogy ha az ügyvezetőnek szabad keze van, akkor mivel indokolható, hogy visszakényszerítik a központot a társaságba. Szerettük volna tudni, hogy mik voltak azok az eredmények, amelyek a tagságból eredeztethetők, és mi történik, ha Csató Kata nem lép vissza? De Verseghi-Nagy Miklós polgármester azt üzente: nem kívánnak nyilatkozni.

Az ügy pikantériája, hogy az önkormányzat hiába határozott az újracsatlakozásról, a tagfelvételről nem Szentendre dönt, hanem a teátrumi társaság közgyűlése kétharmados többséggel. S nincs rá garancia, hogy a központot vissza is veszik.

Káderek pihenőhelye

A szentendrei képviselő-testület megválasztása, noha éppen úgy kormánypárti többségű, mint az elődje volt, komoly hatalmi átrendeződést jelentett a város életében. Ez magyarázhatja, hogy Gulyás Gábor, a Műcsarnok egykori vezetője került a Ferenczy Múzeum élére tavasszal. Gulyás a Magyar Művészeti Akadémia elnökével, Fekete Györggyel került konfliktusba, ez vezethetett ahhoz, hogy a Műcsarnokból távoznia kellett. Ekkor vált „a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi pozicionálásával és a Budapest Biennále koncepciójának kidolgozásával” foglalkozó miniszteri biztossá, és megtarthatta a Velencei Biennále nemzeti biztosának címét is.

Utóbbitól is búcsúzni kényszerült tavaly ősszel, helyét Balatoni Monika vette át, így érkezett a Ferenczy Múzeum élére. A hírek szerint Szentendrére, egy egyelőre nem ismert városi kulturális intézménybe tart Balatoni is, aki szeptember végével szintén távozik a velencei biennále biztosi pozíciójából. A leköszönő biztos néhány évvel ezelőtt már megpályázta a Szentendrei Kulturális Központ vezetését, de akkor nem járt sikerrel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.