Kirúgnák, mert szakított Vidnyánszkyékkal

– Attól tartunk, hogy jogilag nem tiszta, szakmailag nem hozzáértő, politikai érdekeket erősen szem előtt tartó vezetés alá kerülhet az intézmény – olvasható abban a petícióban, amelyet annak érdekében írtak, hogy Szentendre vezetése ne távolítsa el a helyi kulturális központ vezetőjét.

A minőségi, kulturális intézményvezetésért Szentendrén címmel aláírásgyűjtés kezdődött annak érdekében, hogy a szentendrei városvezetés ne menessze Csató Kata bábrendezőt, bábszínészt, a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

A vezető elmozdításáról a város közgyűlése ezen a héten csütörtökön tárgyal. Csató Katának azt róják föl, hogy – amint arról lapunkban korábban beszámoltunk – kiléptette az általa vezetett kulturális központot a Magyar Teátrumi Társaságból (MTT). Döntését azzal indokolta, hogy nem látja hasznát és értelmét a busás tagdíj kifizetésének, ha a város és a központ nem profitál a tagságból.

Holott Csató Kata a szándékáról előzetesen tájékoztatta a kulturális alpolgármestert, a fideszes vezetésű önkormányzat szeptemberben mégis fölszólította Csató Katát, hogy a központot léptesse vissza a Vidnyánszky Attila által irányított MTT-be. Erre Csató Kata közölte: a tagság helyreállításának jogintézményét az MTT alapszabálya nem ismeri, így az önkormányzat kérését nem lehet teljesíteni.

Ezek után derült égből villámcsapásként érte a helyieket, hogy a szentendrei önkormányzat az október 8-i ülésre tűzte ki azt a napirendet, amely elmozdítaná Csató Katát  az ügyvezetői tisztségből. A petíció szervezői azt írják: "értetlenül és megdöbbenve értesültünk arról, hogy 2015. október 8-i képviselő-testület egyik napirendi pontja a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője jogviszonyának megszüntetése, új ideiglenes ügyvezető kijelölése, összeférhetetlenség esetén egyidejűleg új felügyelőbizottsági tag választása és új ügyvezető kiválasztását célzó pályázat megindítása". 

Mint fogalmaznak, mivel az előterjesztés nem tartalmaz konkrét indokokat, így "attól tartunk, hogy jogilag nem tiszta, szakmailag nem hozzáértő, politikai érdekeket erősen szem előtt tartó vezetés alá kerülhet az intézmény". Az aláírásgyűjtéssel azt kívánják elérni, hogy "Csató Kata tovább folytathassa munkáját, amely garantálni tudja a minőségi, szakmai, kulturális munkát Szentendrén". Az ívet rövid idő alatt csaknem százan írták alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.