Kalandtúra a kortárs művészet és design forgatagában

40 művész Budapest 40, korántsem szokványos helyszínén: fotó, rajz, grafika, festészet, divat és design a belváros különböző pontjain. Idén is Portfolio Points, immár negyedszer.

A galériákban való nézelődésnek megvan a maga hangulata. Csendben felmérni a terepet, megbeszélni, mi az, amit szívesen látnánk a nappalinkban, és mi az, ami kevésbé tetszik, hosszú percekig merengni egy képen vagy szobron - ennek kétségtelenül lelke van. Ugyanakkor van olyan művészeti ág, amely egyszerűen nem mutat jól a nyugodt, csendes, kicsit talán élettelennek nevezhető galériákban. Az eleven művészetnek emberek közt a helye - valami ilyesmi lehetne a negyedik Portfolio Points  mottója. Épp ezért a 40 kiállításnak többek közt Budapest közkedvelt szórakozóhelyei, mozik, kávézók, ruházati boltok, és persze neves múzeumok adnak majd helyet április 15-e és május 1-je közt.

A tárlatok megnyitóira a hétvégén kerül sor, az egész rendezvény nyitódarabjának, a Grand Openingnek az Iparművészeti Múzeum ad otthont. Itt a híres német utcaművész-designer, Flying Fortress munkáit láthatjuk, többek közt a szigorú ábrázatú, szemöldökig lehúzott katonasisakos mackóit (Teddy Troops), melyek plüssfiguraként, matricaként vagy festett formában jelenhetnek meg, hétköznapokon pedig design shopok kirakataiban is találkozhatunk velük, de a kiállításon szerencsénk lehet a jellegzetes 3D-s matricáihoz is. A német művész mellett pedig helyet kapnak a hazai street-art jeles képviselői is.

Ha még nincs programunk a hétvégére, érdemes felkerekedni, és körbejárni a belvárost, betérni az útvonalunkhoz közel eső helyekre, és egy csésze kávé, egy finom bor vagy egy pohár hűsítő mellett megtekinteni a tárlatokat. A teljesség igénye nélkül íme néhány hely, ahol kellemesen, művészetekben elmerülve tölthetjük el szabadidőnket: A Toldi moziban Bodó Márton fotóit tekinthetjük meg, a Tündérgyárban Hajas Rita rajzaiban és illusztrációban gyönyörködhetünk, a Sirályban Jani Dániel és Sorin Drahomir festményei várnak, az If kávézóban Ötteshow címmel öt ifjú Jancsó-sarj művészetébe nyerhetünk bepillantást. Panni ékszereket készít, Marci képgrafikákat, Dani a graffiti mestere, e mellett festészettel és fotózással is foglalkozik, Miki szobrokat készít drótból, Áron pedig a tipográfiában és a betűtervezésben jeleskedik. A Casa de la Música pedig a Roham magazin abszurd fantáziavilágú alkotóinak ad otthont. A kiállítás szombaton este 7 órakor kezdődik, utána pedig divatbemutatóval, majd hajnalig tartó progresszív hangorgánummal várják az érdeklődőket.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.