Jazz showcase 2015 a Müpában

A tizedik évadát ünneplő Müpa fennállásával szinte egyidős a dzsessz hazai és kontinensbéli tehetségeit helyzetbe hozó, Jazz Showcase elnevezésű dzsessz-tehetségbörze, melyből idén lesz a nyolcadik.
Az eddig megszokott módon még több figyelemre érdemes pályakezdő magyar formáció, továbbá két újabb bebarangolásra váró európai ország néhány dzsesszúttörője kerül az érdeklődés középpontjába.

2008 óta január második hétvégéjén eddig rendre megismerkedhettünk nemcsak saját tehetségeinkkel, de közvetlen szomszédaink közül Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia, illetve Csehország, Lengyelország, Németország, sőt Törökország legtehetségesebb improvizáló muzsikusaival, ebben az esztendőben január 9., 10. és 11-én szemünket és fülünket Belgium és Hollandia felé fordíthatjuk. Mindkét ország fiataljai jelentős útravalóval vágnak neki dzsesszmuzsikusi karrierjüknek. Elég, ha a műfajjal kapcsolatban legtöbbet emlegetett hangszerre, a szaxofonra gondolunk, amelyet a belga Adolphe Sax fejlesztett ki a 19. század közepén. Egy szűk évszázaddal később a belgiumi születésű szintó gitáros, Django Reinhardt manouche dzsessze vált az aktuálisan legnagyobb hatású dzsesszirányzattá.

A közelmúltat és a jelenkort pedig a kilencvenkét éves szájharmonikás, Toots Thielemans, a sokoldalú gitárvirtuóz Philip Catherine, illetve az izgalmas együttműködéseiről ismert Brussels Jazz Orchestra neve fémjelzi. Hollandiáról kinek ne jutna eszébe a North Sea Jazz Festival, de felidézhetjük Han Bennink dobos, Jasper van't Hof zongorista és Eric Vloeimans trombitás nagy sikerű Müpa-beli szerepléseit is.


Az Előcsarnok színpadán és a Zászlótérben ez alkalommal is 16 órától, egymást váltva kezdődnek majd az ifjú magyar, belga és holland csapatok koncertjei a meghívott dzsessz-szakértők, no meg az újdonságot áhító dzsesszkedvelők örömére. Fellép mások mellett a belga Igor Gehenot Trio, a Chrystel Wautier Quintet, a Philip Catherine Quartet, a holland Aurelio Projeckt és Michael Borstlap Trio, valamint több hazai formáció, köztük Burján Orsolya és a Pálinkálom, a Chris Devill Trio, a Gányi Miklós Nu-Bop Trió, a Ninagram, az Egri János Jr. Quartet, a United, a Rast Trio és a Várallyay Petra Trio.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.