Meghosszabították Vajna kormánybiztosi kinevezését

Határozatlan időre módosította Andrew G. Vajnának a filmipar megújításáért felelős kormánybiztosi kinevezését a kormány a Magyar Közlöny legújabb számában megjelent határozatában.

Vajnát még az év elején nevezték ki kormánybiztossá egyéves időtartamra. A januári kormányhatározatot módosító – a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent és pénteken hatályba lépett – jogszabály azonban kiemelte az eredeti szövegből az időtartamra vonatkozó rendelkezést, így a kinevezés határozatlan idejűvé vált. A módosítás a kormánybiztos feladatai közé beemelte a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) tartozásállományának konszolidációjára vonatkozó koncepció kidolgozását és végrehajtásának irányítását is.

Andrew Vajna már korábban hozzákezdett az MMKA konszolidációjához. November végén az MTI-nek azt mondta: 217 cégnek vannak problémás ügyei, és addig körülbelül százzal sikerült érdemben foglalkozniuk, valamint a hitelező bankokkal is – egy kivételével – sikerült megállapodniuk. December közepén a Millenárison tartott forgatókönyvírói szakmai rendezvényen úgy nyilatkozott, hogy a közalapítvány konszolidációja január végére lezárulhat. Ez azonban jelenleg igencsak kétséges, mivel a kormánybiztos és a producerek között különböznek az álláspontok a korábban folyósított visszatérítendő és a korábbi filmtörvény által garantált normatív támogatások kapcsán.

Vajna lapunknak nemrég adott interjújában már korábban jelezte, hogy sok még a tennivaló: próbálja meghosszabbítani kormánybiztosi megbízatását, mert több fontos feladat van még, amelyeket ebben a pozícióban könnyebben tud elvégezni. Biztosítani kell a húszszázalékos adókedvezmény garanciáját a filmszakmának, tisztázni kell az adózási szabályokat, hogy a körbetartozások megszűnjenek, fel kell venni a harcot az illegális filmletöltés ellen, és össze kell hangolni a forgatási terület használatának feltételeit is – sorolta a feladatokat a kormánybiztos, akinek megbízatása az eredeti kormányhatározat értelmében 2012. január közepén járt volna le.

A múlt már nem vonzó: a legfontosabb új feladat a nézők visszacsalogatása a mozitermekbe
A múlt már nem vonzó: a legfontosabb új feladat a nézők visszacsalogatása a mozitermekbe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.