Hajdu Szabolcsot versenybe, Till Attilát megnyitni hívták Karlovy Varyba

A patinás Kristály Glóbuszért versenyez a Karlovy Vary-i filmfesztiválon Hajdu Szabolcs legújabb filmje, az Ernelláék Farkaséknál (It's Not the Time of My Life). A rendező azonos című színpadi művéből, kvázi minimális költségvetéssel, állami támogatás nélkül készült mű tizenegy másik filmmel együtt került be Közép-Európa egyetlen „A-kategóriás” nemzetközi filmfesztiválja versenyprogramjába, ahol Hajdu tulajdonképpen az egyik húzónév a román Cătălin Mitulescu és a cseh Jan Hřebejk mellett.

Hajdu Szabolcs filmjének főszereplői

Az Ernelláék Farkaséknál az egymástól eltávolodott rokonok újra találkozása által felszínre törő konfliktusok sorát mutatja meg: Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, felszínre hozva a két család között feszülő ellentéteket. A történet színpadi verziója, mely kiváló kritikákat kapott, jelenleg is fut a Maladype Szynházban.

„Megpróbálunk magunkról beszélni. A vágyainkról, a kételyeinkről, a szorongásainkról. A hétköznapjainkról, a családról, a gyerekekről, a szüleinkről. Talán ha magunkról beszélünk, sok mindenki másról is beszélünk. Nem vagyunk különlegesek. A problémáink hasonlóak. A dolgok itt vannak körülöttünk, csak meg kell ragadni őket, és elmesélni valahogy. Filmen vagy levélben, buszmegállóban vagy telefonon, mindegy. Most színházban. Hagyjuk a formaságokat, csak beszéljünk, mondjuk el, amíg tudjuk, amíg lehet. Adjunk hírt egymásnak, egymásról” – olvasható a színházi produkcióhoz készült rendezői jegyzetben.

Hajdu Szabolcs

Hajdu Szabolcs a mozgóképes verziót, melyet a színházi környezetből áthelyezve, saját otthonában a családjával és a metropolitanos operatőr szakos tanítványaival forgatott, nagy moderneket, Cassavetest, Bergmant idéző fojtogató kamaradráma. Szarkasztikus humorú, finom rajzolatú portré a mai Magyarország hétköznapjairól.

További magyar siker, hogy az első és második filmeket felvonultató „East of the West” (A Nyugat Keletje) című versenyprogramot Till Attila Tiszta szívvel című alkotása nyitja meg július 2-án a rendező, Thuróczy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán, Fekete Ádám főszereplők és Stalter Judit producer jelenlétében. A filmet már bemutatták a magyarországi mozik, kritikánkban azt írtuk róla, hogy telitalálat.

A fesztivál

Július 1–9. között rendezik meg immáron 51. alkalommal Európa egyik legnépszerűbb nemzetközi filmfesztiválját a cseh fürdővárosban, Karlovy Varyban, ahol mintegy 150 filmalkotást mutatnak be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.