Golgota-védelem: még be is jöhet a kormánynak

Noha eredeti tervei szerint csütörtökön elszállíttatta volna Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déri Múzeumból Pákh Imre, a tulajdonos most mégis úgy döntött: nyár végéig haladékot ad a magyar állam képviselőinek a kép megvételével kapcsolatos tárgyalásokra. Holott korábban több helyen is azt nyilatkozta, nem adja el 9 millió dollárnál olcsóbban a képet.

A műgyűjtő az MTI-nek elmondta: a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) a Golgota megvásárlásáról folytatott tárgyalások „a jelek szerint be vannak fagyasztva”. 

„Nem tárgyal velem senki, de még mindig reménykedem, hogy ezt a problémát meg tudjuk oldani” – jegyezte meg, emlékeztetve arra, hogy május 28-án tárgyalt az MNB-ben a második és eddig utolsó alkalommal.

Pákh Imre hozzátette, a Golgota nemrég elindított magyarországi védetté nyilvánítását mint folyamatot pozitívnak is el tudja könyvelni, mert ez „azt mutatja, hogy a kormány végre komolyan kezd foglalkozni a képek sorsával”, de a „bunkósbot-módszert” furcsállja.

„Hamarosan kapok egy jogi szakvéleményt, de a Golgota védetté nyilvánítási folyamatáról valószínűleg az derül majd ki, hogy teljesen jogtalan. Biztosnak látszik, hogy perre tudnánk vinni az ügyet az Egyesült Államokban vagy Németországban, de akár Magyarországon is, szeretném azonban mellőzni ezeket a pereket” – mondta. (index.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.