Magyar bombasiker Karlovy Varyban

Hajdu Szabolcs a fődíjat és a színészi elismerést is besöpörte régiónk legfontosabb filmünnepén.

Hajdu Szabolcs írta, rendezte és a főszereplésével készült Ernelláék Farkaséknál című film nyerte a fődíjat, a patinás Kristály Glóbuszt Karlovy Vary-ban szombat este. Európa egyik vezető és régiónk egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja versenymezőnyéből abszolút kimagaslott a magyar versenymű: a csütörtöki világpremier után egymás után jelentek meg az elismerő kritikák mind a hazai, mind a nemzetközi orgánumokban.

Fotó: kviff.com
Fotó: kviff.com

A The Hollywood Reporter egyik legszigorúbb ítésze, Boyd van Hoeij egészen odáig ment, hogy Bergman és Cassavetes mellé helyezte filmtörténeti jelentőségében Hajdu filmjét. Mi azt írtuk róla, hogy Hajdu Szabolcsnak sikerült nyolcvan percben a jelen összes frusztrációját igen érzékenyen egybegyúrnia. A kivándorlás, a pénztelenség, a mindennapi bizalmatlanság, a párkapcsolati problémák, a hűtlenség problémaköre, de legfőképpen a jövőkép totális hiánya bele van kódolva a családi dialógusokba.

- Amikor délben szóltak, hogy a teljes stáb maradjon az esti gálára, majd amikor leültettek a teremben, már sejtettem, hogy akár a fődíjat is megkaphatjuk – mondta a Népszabadságnak Hajdu Szabolcs a díjkiosztó után. Azonban azon még a filmes is meglepődött, hogy korábban is a színpadra szólították, mivel az ő alakítását jutalmazta a zsűri a legjobb színésznek járó szobrocskával. „Ő nem látja magát kívülről" - mondta lapunknak és hozzátette, hogy azon kevésbé csodálkozott volna, ha a forgatókönyv, vagy – és ennek fejezetten örült volna – ha valamelyik színésztársa, Török-Illyés Orsolya, Szabó Domokos vagy Tanko Erika kap színészi elismerést.

Az Ernelláék Farkaséknál mintegy hárommillió forintból készült, bármiféle állami pénz nélkül, Hajdu azonos című színházi produkciója alapján. A forgatás a rendező lakásában, a saját gyerekeivel együtt zajlott és a jeleneteket Hajdu metropolitanos operatőr osztályának tizenkét végzőse rögzítette. Az utóforgatások során pedig Bántó Csaba csatlakozott a népes képíró stábhoz.

Karlovy Vary-ban utoljára 2013-ban nyert fődíjat magyar film, a Szász János rendezte A nagy füzet. Ez nem kapott olyan erős kritikákat, mint az Ernelláék Farkaséknál, de végül az észak-amerikai terjesztési jogokat a Sony Classics vette meg és a produkció felkerült az Oscar shortlistre. Nem mellékesen, a Sony gondozta az idén Oscart nyert Saul fiát is, így mostantól kezdve könnyen elképzelhető, hogy jövőre is ott leszünk, aranyközelben, mivel Hajdu Szabolcstól azt is megtudtuk: már most több amerikai forgalmazó is bejelentkezett már.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.