Visszakövetelik a jogdíjakat Fásyéktól

Elveszi a szerzői jogot négy éve bejelentett daluk, a Nézését meg a járását után Fásy Ádámtól és Kothencz Lajostól az Artisjus, továbbá az eddig utalt jogdíjakat is visszaköveteli a párostól. A lapunk írása nyomán elindult vizsgálódás során a jogvédő iroda átdolgozási bizottsága megállapította: a cikkünkben szereplő megállapításokkal egybehangzóan a sláger egy virágének és több népdal részleteit is tartalmazza, ezért nem tekinthető eredeti szerzeménynek.

Amint az közismert, A nézését meg a járását című „mulatós nóta” Kis Grófo előadásában lett óriási sláger: már tízmillió lejátszásnál jár a YouTube-on. A dal tulajdonképpen nem más, mint egy népdalegyveleg: a Lovamat kötöttem kezdetű strófa a Nem szoktam, nem szoktam kezdetű legnépszerűbb virágénekünk egyik versszaka, Az én babám kezdetű pedig a Hogyha nékem, hogyha nékem kezdetű népdalból (nem összekeverendő a Hogyha nékem sok pénzem lesz kezdetű műdallal) származik, amely egyébként Bartók Bélához köthető: a komponista 1908-as, Tíz könnyű zongoradarab című művében szerepel a hasonló dallamú Azt mondják, nem adnak című dal. Hogy az eset még kacifántosabb legyen: a szlovák himnuszt is ez utóbbiból eredeztetik.

Ne tekintsünk a mulatóskirályok belviszályaként az esetre, mert az túlmutat önmagán. Fásy Ádám esete példát teremthet
Ne tekintsünk a mulatóskirályok belviszályaként az esetre, mert az túlmutat önmagán. Fásy Ádám esete példát teremthet
Mediaworks - archív

Tóth Péter Benjamin, a jogvédő iroda ügyvédje a Blikknek elmondta: az Artisjus már elküldte Fásyéknak a bizottság álláspontját, miszerint a művük két népdalátdolgozást is tartalmaz, ezért töltsék ki újra a regisztrációs lapot, hiszen egyikük sem eredeti szerző. Kothencz mindezek ellenére továbbra is azt állítja, hogy a dal az ő szellemi terméke, úgyhogy az ügy vélhetően a bíróságon köt majd ki.

Ne tekintsünk azonban a mulatóskirályok belviszályaként az esetre, az ugyanis jóval túlmutat önmagán. Joggal merül fel ugyanis a kérdés: négy évvel ezelőtt, a Fásyék „szerzeményének” a bejelentésekor vajon miért nem tűnt fel senkinek az Artisjusnál, hogy a Nézését meg a járását című „szerzeményt” népdalokból – ráadásul viszonylag ismert népdalokból – ollózták össze? A bejelentéskor hangfelvételt is mellékelni kell az adott mű bejelentőlapja mellé, de vajon miért, ha azt senki sem hallgatja meg? Ha a bejelentéseket ellenőrzés nélkül elfogadják, gyakorlatilag bárki bármit levédethet, ha elég szemfüles. Vajon elképzelhető-e Fásyék esete nyomán, hogy további visszaélések történtek az utóbbi években?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.