galéria megtekintése

Mer' a nézését meg a jogdíját

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 30. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Állítása szerint Fásy Ádám és Kothencz Lajos levédette a Nézését meg a járását című dalt, amely a Youtube-sztár – és több szerzői jogi vitát generáló – Kis Grófo egyik legnagyobb slágere. Nem mellesleg pedig egy népdalegyveleg. Az ügy a szerzői jogi kérdéseken túl is aggályos.

A Grófo-sláger alapdallamául a Lovamat kötöttem című népdal szolgál. Több helyen is tévesen jelent meg a napokban, hogy a dallamot Bartók Béla jegyezte le 1914 és 1918 között. A zeneszerző ekkor keletkezett Tizenöt magyar parasztdal című gyűjtésében nem a Lovamat kötöttem, hanem a Megkötöm lovamat című, dallamában és szövegében is eltérő népdal szerepel. A Grófo-féle Lovamat kötöttem egy virágének.

A virágénekek a XVI–XVII. században keletkeztek, szerzőjük a népdalokéhoz hasonlóan ismeretlen, de nem a parasztság, hanem a diákság ajkáról származnak. A Lovamat kötöttem kezdetű strófa a Nem szoktam, nem szoktam kezdetű legnépszerűbb virágénekünk második versszaka. Szövege az Alföldy-féle 6. osztályos irodalomtankönyvben is szerepel.

 

S most jön a java: a Grófo-slágerben hallható Az én babám kezdetű strófa a Hogyha nékem, hogyha nékem című, hasonló dallamú népdalból származik. Ennek már több köze van Bartókhoz: a komponista 1908-as, Tíz könnyű zongoradarab című művében szerepel az Azt mondják, nem adnak című dal, amelyből – és ez a slusszpoén – a szlovák himnuszt is eredeztetik.

A Nézését meg a járását tehát nem más, mint népdaloknak és egy virágéneknek az ügyesen összeollózott, fröccsöntött feldolgozása. De akkor vajon miként lehet „levédetni”?

Kis Grófo fellépései telt házasak – a YouTube-sikernek hála
Kis Grófo fellépései telt házasak – a YouTube-sikernek hála
Facebook

A szerzői jogdíj világosan működik: ha valaki ír egy számot és bejegyezteti, a jogdíjak az általuk meghatározott százalékban illetik a dalszerzőt és a szövegírót. Ha ezt a dalt valaki más adja elő, akkor szintén nekik jár a jogdíj. Ilyen szempontból Fásy Ádámék – ha valóban sajátjukként jelentették be az összefércelt dalt –rendkívül okosan jártak el.

Az eredeti népdalok felvételeinek keresgélése helyett ugyanis az, aki a sok Youtube-lejátszás reményében maga is elénekelné és feltöltené a nótát, értelemszerűen az őáltaluk „felturbózott” verziót veszi majd elő. Innentől pedig a Fásy–Kothencz szerzőpárosnak jár a népdalegyvelegért a jogdíj. Ráadásul, ha valaki átdolgozni szeretné azt, azaz komolyabban belenyúlni a szerkezetébe, szüksége van a szerzők engedélyére, különben perelhetővé válik.

Bartók népdalgyűjtését jegyzeteli, mit sem sejt a majdani vitáról
Bartók népdalgyűjtését jegyzeteli, mit sem sejt a majdani vitáról
MEK

Kis Grófo az „alulról jött popsztár” tökéletes példája, a Youtube hazai csúcsragadozója: karrierjét a videomegosztón ingyenesen elérhető tartalomra építette fel, s bár a lejátszások után jogdíjat kap, a nagy pénz nyilvánvalóan nem ebben van, hanem az országos ismertség okán szervezett fellépésekből. Épp ezért elképzelhető, hogy Grófo az ügyön nem bukik annyi pénzt, amennyit a pluszhírverés hoz majd neki a konyhára, egyre magasabb az árfolyama.

Érdemes amúgy meghallgatni a „Bulibáró” legújabb, Csá csumi helló című dalát – amelyet sajátjának vall Grófo nagybátyja, Palika is. Nem nehéz felfedezni a döbbenetes hasonlóságot Donna Summer She Works Hard For The Money című, 1983-as, Grammy-díjra is jelölt slágerével. A popvilágban nem szokatlan, hogy ha egy új dal nagyon emlékeztet egy másikra, gyakran az „inspirációul” szolgáló dal szerzőjét is felveszik az új sláger szerzői közé, megelőzendő a jogi konfliktusokat. Ha ezt elmulasztják, gyakran a bíróság kötelezi a pótlásra a zenészeket: így történt a Led Zeppelin egyik slágerével, a Dazed and Confuseddal. Az eredeti szerző Jake Holmes énekes-dalszerző. A bíróság 2010-ben kötelezte a Led Zeppelint, hogy ezentúl tüntessék fel: az inspirációt Holmes adta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.