Drámai üzenetben kért segítséget az ismert filmrendező

Csillag Ádám filmrendező drámai üzenetben fordult ismerőseihez a Facebookon: további munkájához vár adományokat.

„Kérlek, ha megteheted, támogasd anyagilag a munkámat! Tudd, hogy csak te állsz mögöttem! Nélküled nem dolgozhatok tovább! 2010-ben a FIDESZ kétharmados médiatörvényével láthatóvá tette a szándékát, a sajtószabadság eltörlését, de legalább megtörését. Azóta készítek egy közszolgálati hírfolyamot dokumentumfilmes eszközökkel és teszem nyilvánossá, elérhetővé a még szabad interneten. Politikai pártoktól független, de a közügyekre érzékeny krónikám már hat éve kötélen táncolva készül. A kötél két vége a nézők kezében van. Amíg értékelitek a munkám annyira, hogy életben tartotok, addig tudom folytatni. Kérem támogass, legalább egy mozijegy árával!” A drámai üzenetet Csillag Ádám, Balázs Béla-díjas filmrendező tette közzé saját Facebook-oldalán.

Csillag Ádám
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Csillag Ádám gyakorlatilag a média, még inkább a közmédia helyett dolgozik hosszú évek óta, mint a velünk élő történelem legeltökéltebb krónikása. 6-800 videofilmet készített eddig, kamerájával ott volt egyebek mellett a Szabadság téri emlékmű elleni demonstrációkon, a gyöngyöspatai eseményeknél, forgatta Nagy Navarro Balázs hosszúra nyúlt tiltakozását, az Alaptörvény elleni megmozdulást, az egyetemi és középiskolai demonstrációkat, a NAV elleni tüntetés-sorozatot, a Magyar Gárda masírozásait, a Fekete Ruhás Nővér, azaz Sándor Mária kétségbeesett akcióit, a pedagógussztrájkot, és több filmet készített a tavaly nyári menekültkrízisről is.

Púp a rendszer hátán

Portrénk Csillag Ádámról, aki alig húszévesen, 1975-ben állt munkába a Mafilmnél, és öt év alatt rendezőasszisztensként egy tucat film elkészítésében vett részt. Már nem csekély szakmai gyakorlat birtokában kezdte el 1980-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolát film- és TV-rendező szakon Fábri Zoltán és Gábor Pál osztályában.

Csillag Ádám 2010-ben vette fel a kamerát. Mint lapunknak elmondta, a médiatörvény elfogadásával nyilvánvaló vált számára, hogy itt egy jó ideig nem lesz tisztességes televíziózás, tehát az őt jellemző személetre sem lesz szüksége a közmédiának, tágabban: a tévét propagandaeszközként használó hatalomnak. Ezzel azonban egzisztenciáját is elveszítette, főleg, hogy ugyanez idő tájt a kormány megszüntette az egyedüli támogatót, azaz a Magyar Mozgókép Alapítványt. A kapuk becsukódtak, a videón, majd a Youtube-on közzétett filmjeit rendszertelenül és változó összegekben érkező civil támogatásból készíti (pártoktól, politikai alakulatoktól nem fogad el pénzt), és ugyancsak adományok teszik lehetővé a puszta megélhetését is. Az eszmei honorárium persze nem maradt el: az újságíró-társadalom többször is elismerte tevékenységét, megkapta az Alternatív Pulitzer-díjat, a Kritikusok díját, a Tiszteletbeli újságíró-díjat, és a Libik György-díjat is.

A rendező nem először fordul a munkája iránt fogékony közönséghez. A filmcsillag.net című oldalon várja az adományokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.