Elkeltek a Táncsis-életműdíjak

Kányádi Sándor költő, Ádám Ottó rendező és Kaján Tibor grafikus kapták idén a Táncsics Mihály-életműdíjat, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lamperth Mónika, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának elnöke adott át a díjazottaknak vasárnap Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott: "áldott az a nemzet, amelynek ilyen fiai vannak". A kormányfő - Kányádi Sándor egyik könyvének címére utalva - azt mondta, nem fából vaskarika építeni a nemzeti gondolatot a magyar baloldalon. Példaként hozta a három kitüntetett tetteit és életútját, akik teremtettek egy olyan magyar valóságot, amelyben nemcsak a humor, az alázat és a mesélő kedv van meg, hanem a befogadó szeretet is.
    

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, ha van feladat ma Magyarországon, akkor az az, hogy az ember jó szélesre kitárja a karját és azt mondja: annyi jó ember van ezen a földön, olyan fantasztikus dolog magyarnak lenni és lehet tisztelni, becsülni ezt a nemzetet úgy, hogy közben a legkevesebb kirekesztő indulat sincsen bennünk másokkal szemben. Nagyon szüksége van Magyarországnak erre a fajta alázatra - hangoztatta.
    

Lamperth Mónika, a Táncsics Alapítvány Kuratóriumának elnöke emlékeztetett: az életműdíjat 2004-ben azzal a céllal alapították, hogy felhívják a figyelmet az igazi kulturális értékekre és mintákra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.