Dzsesszóriás a Művészetek Palotájában: Anthony Braxton

Nem vitás: május 17-én vasárnap, este nyolc órakor a jelenkori dzsessz egyik legnagyobb alakja teszi tiszteletét a Müpa Fesztivál Színházában, de azért Anthony Braxton szaxofonos koncertjén senki ne számítson könnyű zenei kalandra.

Az idén 70 éves zeneszerző első magyarországi koncertjét 1982-ben, Győrben adta a Mediawave szervezésében. Itt játszott együtt először a hazai free dzsessz iskolateremtő alakjával, Szabados Györggyel. Ennek folytatásaként 1984-ben a Debreceni Jazznapokon léptek fel közös koncerten, amelynek anyagából lemez is készült Szabraxtondos címmel. 2004-ben a magyarkanizsai Jazz, Improvizatív Zenei Fesztiválon ismét létrejött a találkozás, dobokon Vladimir Tarasov működött közre, az esemény lenyomatának címe pedig Trioton lett.

Az avantgárd és a free jazz népszerűsége mára ugyan csökkent azokhoz az időkhöz képest, amelyekben az Amerikai Egyesült Államok polgárjogi harcai során, ezek egyik szelíd megnyilvánulási formájaként sokak szabadságvágyát fejezte ki, de kultikus alakjai máig érvényes zenei megnyilatkozásokat tesznek, így Braxton is. Az 1960-as évek óta száznál is több lemezen volt hallható játéka a szaxofon mellett a legkülönbözőbb ritkán alkalmazott fúvós hangszereken, amelyek szokatlan módon a hangtartomány legaljától a legtetejéig sorakoznak.

Egyetemista évei alatt találkozott a szintén fúvós Roscoe Mitchell-lel és a dobos Jack DeJohnette-tel, velük közösen alapította meg a máig működő Association for the Advancement of Creative Musicians nonprofit szervezetet.

Fotó: Manfred Rinderspacher

A hetvenes években rövid ideig Chick Coreával, Dave Hollanddel és Barry Altschullal a Circle nevű formációban dolgozott, amelynek hatása jóval jelentősebb volt, mint élettartama. A társak között találjuk még Kenny Wheelert, George Lewist, Derek Bailey-t, Max Roachot, Tete Montoliut és Hank Jonest.

Zeneszerzőként Cage, Stockhausen, Boulez és Schönberg határozta meg Braxton gondolkodásmódját. Legújabb formációjával, a Diamond Curtain Wall Quartettel hallható szerzeményeiben nagy szerepet szán a számítógépes zeneszerzésnek. A koncerten közreműködik: Anthony Braxton – alt-, szoprán- és szopranínószaxofon, elektronika, Taylor Ho Bynum – kornett, szárnykürt, basszustrombita, trumpbone, szordínók, kagyló; Mary Halvorson – elektromos gitár, effektek; Ingrid Laubrock – tenor- és szopránszaxofon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.