Címlaprajz

Az ünnepi alkalomra készülő címlapjainkhoz grafikusművészek készítenek különleges betűsort, amelyeket majd jótékonysági céllal elárverez a Népszabadság. Húsvéti számunk fejét Szűcs Édua készítette el. – Én megrajzoltam, és ezzel elvégeztem a dolgomat – mondja kérdésemre –, a többi az olvasó feladata.

Ha van neki, gondolhatnánk, hiszen miért is nézegetné sokáig? Látja, hogy ünnepi motívumokkal díszítették a Népszabadság húsvétra megjelenő számán a címfeliratot. Nem is biztos, hogy konstatálja: van egy bicikli (részegen ülnek majd rá?), madárka, locsoló – azaz nyilván fiú – nyúl, sonka meg két tojás pálinkával. Pedig a grafikus alaposan végiggondolja, hogyan húsvétosítsa a feliratot. Minden motívumnak megkeresi az egyetlen megfelelő helyet, és vizuális poénokkal dúsítja látványt.

Szűcs Édua
Szűcs Édua
Kocsis Zoltán

Szűcs Éduának nem is volt könnyű dolga. Jellegzetes karikatúráit szálkás vonalakkal, fekete-fehérben alkotja meg, csak ritkán használ színt. (Mint például egy rajzán, ahol a szónok mögötti házak elé átlátszó színes függönyt húznak, ezzel dobják fel a különben szürke világot.) A húsvét azonban elképzelhetetlen színek – piros – nélkül. Így aztán minden elem megkapja jellegzetes színét, ha máshol nem, a bicikli küllőire helyezett macskaszemeken.

Egy kis részletre mégis felhívnám a figyelmet: a nyúl két zászlót tart a kezében.Az egyik piros-fehér-zöld, közepén tojás alakú lyukkal. A másik vörös, címerként egy hímes tojás van rárajzolva. Talán az járt a rajzoló fejében, hogy ez a lapszámunk mégiscsak április 4-én jelenik meg?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.