Bartók-emlékév egymilliárdért

Nemzetstratégiai jelentőségűnek nevezte Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter Bartók Béla születésének 135. évfordulóját, úgyhogy emlékévnek nyilvánította az ideit, és jelentős költségvetést biztosít az ünnepléshez.

A Magyar Közlönyből kiderül, a kormány idén 940,1 millió forintot, 2017-ben pedig 100 millió forintot költ majd az évforduló kapcsán – írja az origo.hu. Balogh az emlékév hivatalos megnyitóján úgy fogalmazott: „Nem a magyarok teszik híressé Bartókot, hanem ő a magyarságot. Ami az egész világon ismertté tesz bennünket, azt újra és újra fel kell fedeznünk ahhoz, hogy a miénk is maradjon.” A Bartók-összkiadásról és az idén lejáró jogdíjakról már korábban írtunk bővebben, most azonban azt is bejelentette a Nemzeti Örökség Intézete, hogy idén megújul Batók Béla Farkasréti temetőben található védett sírja.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója elmondta: a Bartók-év programját a miniszter felkérésére létrejött szakmai grémium állította össze. A cél az, hogy Bartók Béla ne csak egy évre kerüljön a fókuszba. Lesznek konferenciák, koncertek, idén nagyobb fókuszt kap a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál, de többek között a Hagyományok Háza is tovább kutatja az életművet. A Ludwig Múzeum kiállítása Bartók képzőművészetre gyakorolt hatását vizsgálja ősztől, a Magyar Művészeti Akadémia a zeneszerző által ihletett festményekből rendez tárlatot, az MTA Zenetudományi Intézete pedig Bartókné Pásztory Dittára emlékezik kiállítással.

Emellett Bartók nevét viseli majd a Zeneakadémia új nemzetközi versenye is. Vigh Andrea, az intézmény rektora azt mondta: a 2017-től elindítani tervezett Bartók zenei verseny megalapításához, majd kétévenkénti megrendezéséhez többek között a Müpával, a Zenetudományi Intézettel és a Bartók Emlékházzal fognak össze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.