A szerbek nem fizetnek, Magyarkanizsa elesett

Támogatás hiányában idén elmarad a húszéves hagyománnyal rendelkező magyarkanizsai dzsesszfesztivál.
A magyar-szerb határ melletti településen minden szeptemberben megrendezik a dzsessz kortárs, improvizatív és avantgárd irányzatainak fesztiválját, és ez az idén is így lett volna a települést érintő óriási migránsnyomás ellenére. A szerbiai kulturális minisztérium azonban nem támogatta a rendezvényt, mert - mint fogalmaztak - az nem szolgálja Szerbia, illetve a szerb kultúrpolitika érdekeit.

Dejan Vujinovic, a fesztivál főszervezője elmondta: nagyon csalódottnak érzi magát, hogy egy ekkora hagyománnyal rendelkező, a térségben egyedülálló zenei fesztivált nem tart támogatásra érdemesnek a szerb kulturális minisztérium. Hozzátette, a zenészek akár gázsi nélkül is felléptek volna, ám a fesztivál kísérőrendezvényeire, és az alapvető eszközökre sem volt pénz. Megjegyezte azonban, hogy reményei szerint jövőre lesz pénz arra, hogy újra megszervezzenek egy olyan dzsesszfesztivált, amilyenhez "ezer kilométeres körzetben nincs hasonló".

A magyarkanizsai dzsesszfesztiválon az utóbbi húsz évben olyan nagy nevek léptek fel, mint Charles Gayle, David Murray, Sam Rivers, Archie Shepp, vagy a magyar előadók közül Grencsó István, Mezei Szilárd, Tóth Viktor és Dresch Mihály. A fesztiválra a világ minden tájáról érkeztek előadók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.