A magyar kormány miatt visszautasította az 50 ezer eurós díjat egy finn író

Mivel nem tudja, hogy továbbra is kormányzati forrásból finanszírozzák-e a Janus Pannonius-díjat, nem veszi azt át Hannu Launonen finn író. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett író szerint a magyar kormány politikája az emberi jogok és a véleményszabadság szempontjából nem összeegyeztethető a PEN chartájával – olvasható a Lyrikzeitung & Poetry News nevű blogon.
A hvg.hu arról számolt be, hogy az író szerint a magyar kormány politikája az emberi jogok és a véleményszabadság szempontjából nem összeegyeztethető a PEN chartájával, ezért nem volt más választása, mint visszautasítani a díjat.

Launonen 2011-ben több évtizedes kimagasló munkájáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapta Schmitt Pál akkori köztársasági elnöktől.

A Janus Pannonius-díjat 2012-ben alapították, abban az évben Lawrence Ferlinghetti amerikai költő és festő ugyanezzel az indoklással utasította vissza az elismerést.

A Janus Pannonius-fődíjat olyan szerzőnek ítélik oda, akinek költői életműve illeszkedik az európai kultúra főáramába. A részben magán-, részben kormányzati forrásból finanszírozott költészeti nagydíjat azzal a szándékkal alapították, hogy "egyfajta költői Nobel-díj szerepét töltse be a világ irodalmi életében". A díjátadást minden évben Janus Pannonius születésnapjához, szeptember 29-hez közeli időpontban tervezik megtartani.

Az idei díjazottakról, a díjátadásról a közelmúltban a lapunk beszámolót közölt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.