Mindenhonnan láthatják a zongorista kezét

Fekete-fehér, extravagáns kinézetű Peugeot–Pleyel hangversenyzongora prototípusát csodálhatják meg az érdeklődők – más régi Pleyel hangszerek mellett – április 26-ig, a Vigadó Galériában.
Három éve jött létre a Peugeot Design Lab, amely az autógyártás mellett más iparágak fejlesztésében is részt vett, készített már jachtot, repülőt, kerékpárt és sportórát is – mondta a pénteki sajtótájékoztatón a Peugeot Hungária Kft. márkaigazgatója, Bálint Zsófia. A szintén francia zongorakészítő céggel, a Pleyellel együttműködve alkotta meg 2012-ben a bemutatott hangversenyzongorát. Mint Szilasi Alex zongoraművész elmondta, a hangszer különlegessége, hogy fedele egy vonalba került a klaviatúrával. Így a közönség nézheti a zongorista kezét és a művész is jobban élvezheti hangszere zengését.

A futurisztikus zongora hangszekrénye és teste fából készült, a láb magja acél, a fedél és a láb borítása úgynevezett karbon kompozit, a nem kívánatos hangzást a habtöltet fékezi. Újdonságként, az autóiparból kölcsönvett megoldással, egy integrált kitámasztóval ellátott zongorafedelet hoztak létre – amely az autócsomagtartó mintájára –, egyetlen mozdulattal felnyitható, és kitámasztás nélkül rögzül. A hangszerből egyelőre csak a prototípus készült el, az ára sem becsülhető meg.

A hangszer különlegessége, hogy fedele egy vonalba került a klaviatúrával
A hangszer különlegessége, hogy fedele egy vonalba került a klaviatúrával
Teknős Miklós / Népszabadság

Lapunk megpróbál rákérdezni, mennyire és miben hasonlít a nemrég bemutatott, szintén futurisztikus kinézetű Bogányi-zongorára, Szilasi Alex elmondta: a zongoragyárak harminc éve foglalkoznak a megújítás lehetőségével, így a szakma örömmel vesz minden innovatív ötletet. Azt is hozzátette: valóban érdemes lenne a két hangszert egyszer összehasonlítani.

A Pleyel Budapesten című hangszerkiállítás és-bemutató a tavaszi fesztivál keretében látható a hét végéig. A Vigadó galériájában az új Peugeot-Pleyel-zongora mellett három másik, a XIX. század közepéről származó zongorát is kiállítottak. (

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.