A dzsessz legnagyobb sztárjai a Trafóban

Április 11-én este nyolc órától az egyik legmeghatározóbb amerikai dzsessztrió, a The Bad Plus hallható a Trafóban egy különleges turné keretében. A zongorista Ethan Iverson, a bőgős Reid Anderson és a dobos Dave King ezúttal Ornette Coleman korszakalkotó Science Fiction című albumát mutatja be a saját nyelvén újraértelmezve, három nagyszerű fúvóssal kiegészülve.
A The Bad Plus zenekar 2000-ben alakult, azóta majd egy tucat lemezt jelentetett meg a legkülönbözőbb műfaji és stilisztikai ötvözésekkel. Nem egy feldolgozást készítettek a popzene világából is (Nirvana, Pink Floyd, Aphex Twin, Radiohead), de a kortárs klasszikus zene területéről is merítettek ihletet bőven, például Sztravinszkij Tavaszi áldozatát tavaly jelentették meg egy teljes lemezen, vagy, hogy magyar vonatkozást is említsünk, Ligeti György Fém című zongoraetűdjéből is csináltak egy számot korábban.

Legújabb kísérletük a számukra rendkívül meghatározó lemez, Ornette Coleman 1972-es Science Fiction című albumának feldolgozása. Coleman akkori időszakának utolsó tisztán akusztikus lemeze, ami már csak emiatt is jó érv számukra, hogy nekiveselkedjenek ennek a komoly anyagnak, ezáltal tisztelegve az avantgárd dzsessz nagymestere előtt. Egyik koncertjükön maga Coleman is ott ült és elismerő szavakkal méltatta őket.

Az eredeti albumon szereplő fúvósszekció miatt felkértek három kiemelkedő amerikai fúvóst: Tim Berne szaxofonos már járt a Trafóban, a másik szaxofonos a jelentős karriert befutott Sam Newsome lesz, trombitán pedig Bill Frisell egyik fontos partnere, Ron Miles fog játszani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.