Teleevangélisták félkörei

Az ígéret szép szó, tehát az elmúlt napokban is vérben forgó szemmel figyeltük, miféle újabb meg újabb kampányplakátokkal színesítik a főváros közterületeit a pártok.

Szemléinken megállapíthattuk: küllem tekintetében itt-ott érezhető némi javulás, az üzenetek azonban meglehetősen infantilisek maradtak, többnyire változatlanul hülye gyereknek vagyunk nézve.

Elsőként a Jobbik friss posztere jött szembe. A formáció promóterei, akik, mint emlékezetes, elsőként egy grillcsirkés-Wass Albert-es keresztyén nagycsaládi idillel rukkoltak elő, most paradigmát váltottak. Hangulatos fénykép helyett egy megejtő nyelvi játékkal örvendeztetik meg a járókelőt, miszerint: „Szebb jövőt, szebb jövedelmet!” Köszönjük. A drága nagymami kalligráfiájának felhasználásával közzétett jókívánság a maga pirosas-zöldes hátterével egy hangsúlyozottan hazai gyártású UHT-tej dobozára emlékeztet, a kompozíció mondandóját matyónak kinéző virágmotívumok okszerű elhelyezésével lopják még beljebb a honfiszívekbe.

Az LMP több óriásposzterrel is meglepte a közönséget, az egyiken atomstopot forszíroznak, a másikon a tudás fontosságára hívják fel a figyelmet, a harmadikon a korrupciónak üzennek hadat, kedvencünkön pedig munkát és gyereket követelnek e sokat szenvedett népnek. A négy, mélyzöld alaptónusú mű közös pontja, hogy követhetetlenül túl vannak zsúfolva, egészen közel kell menni, majd nyugalmi állapotba kell kerülni ahhoz, hogy kibogarásszuk a szebbnél szebb részleteket. A négyes számún például van grafikon megannyi számmal, plüss focilabda, anyuka babakocsival, anyuka ölbebabával, papírsárkányt eregető kisleány, anyuka, aki éppen egy tízcentis halat zsákmányol, apuka, aki ezt kedvtelve nézi, valamint még egy kislány, aki ugyancsak horgászik; bevallom, nekem ez a horgászás (ti.: hal megakasztása, kifárasztása, kiemelése, agyonverése, hazavivése, kibelezése, megsütése,megevése) személyes okokból rendkívül imponál, de kicsit zavarban vagyok, mert nem tudtam, hogy a zöldmozgalomnak is.

Az MSZP és a vele összefogó többi demokratikus erő grafikai szempontból egészen rendes poszterrel jelentkezett. Mesterházy Attila mond beszédet rajta a hatalmas, masszává homályosult tömegnek. A plakát alkotói nem álltak háromszor sorba fantáziaosztáskor, és az is látszik: a mű megszületése előtt kevés volt az éjszakákba nyúló brainstorming, de legalább tiszta és egyértelmű, kikkel, mikkel van dolgunk. A szlogent viszont („Új korszakot nyitunk”) nem biztos, hogy feltétlenül idézőjelbe kellett tenni, mert világos ugyan, hogy ez egy kiragadott szövegrészlet tőle, de ha akarom – ha nem –, mégis, mintha egy másik erő gonosz viccnek szánt hackje volna.

Elkezdtek feltünedezni a választókerületi jelöltek is, egyelőre csak a Fidesz–KDNP notabilitásai. Hol magukban igazolványképként mosolyognak le roppant kedvesen magaslataikról, hol csoportozatok szintén irtó szimpatikus központi figurájaként, polgári félkörök félkörbe rajongott hőseiként bukkannak fel. A látvánnyal itt sincs olyan nagy baj, habár kissé olyanok a képek, mintha magas nézettségű teleevangélisták közönségtalálkozóin készültek volna.

Vérfrissítés

A kampány kies otthonainkba is bezörgetett. A politikai főerőktől financiálisan legendásan tisztes távolságot tartó Civil Össze fogás Fórum (CÖF) „A Gyurcsány-koalíció hét főbűne” alcímmel színpompás füzetbe foglalta a Mesterházy, Gyurcsány, Bajnai és Hagyó képzelt rabosításáról készült óriásplakátot, az imposztorok mellé odatolta Fodort és Kunczét is, nem lennék a helyükben. De mi van, ha Mesterházyék Bokros Lajost is beveszik a brancsba? Lehet újrarajzolni a méregdrága hóbelevancot: lehet megint menni a nem létező kasszához. Elérte a postaládákat a Jobbik is, egy komplett, bulvárszabású ojsággal igyekezett kis borzongást csempészni eseménytelen napjainkba. A grafika, a tördelés, a nyomdatechnika és a színekkel való bánásmód meglehetősen kegyetlen, de a mondanivaló pont az, amit az olvasó a felelős kiadótól vár: elmúlt 24 év, nem lesz kegyelem a pedofiloknak, bukott baloldal, magyarföld-kiárusítás, bűnözés az iskolában stb. Hát kell ez nekünk? Nem, ezerszer is nem, nekünk ingyenes fogászati kezelés kell. És főleg: vérfrissítés.

 

Hiteles aláírással ellátott, pontos és fontos idézet
Hiteles aláírással ellátott, pontos és fontos idézet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.