Bárka Színház: a végét járják

Lapunk információja szerint február végére elzárhatják a gázt a Bárka Színházban, fűtés hiányában pedig bajosan tarthatnak előadást.

A színház fő problémája a bizonytalan jövője. Mint már többször megírtuk, az alapító józsefvárosi önkormányzat megválna a teátrumtól, és a Bárka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézményeként működne tovább, az egyetem fenntartója, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kapná a vagyonkezelési jogot. A színház most a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél „parkol”, jelenlegi lebegő helyzete többek között abból adódik, hogy az idén még egyetlen támogatói forinthoz sem jutott, ezért február 22-ig jó néhány előadása marad el. Úgy tudjuk, semmi sem utal arra, hogy a teátrum helyzete megoldódna a következő bő egy hét alatt.

Arról Seress Zoltán igazgató is nyilatkozott lapunknak, hogy tartozásaik miatt nem tudják fizetni a fellépők és a műszak bérét, honoráriumát. A művészek szolidárisak a teátrummal, vállalták, hogy akár ingyen is fellépnek február végéig, de a háttérben dolgozó kollégáknak nincs semmiféle más bevételi lehetőségük, így várhatóan előbb vagy utóbb új munkát keresnek majd.

A színház az elmúlt másfél évben kialakult kaotikus támogatási rend miatt jelentős adó- és szállítói tartozást halmozott fel. A közműcégek pedig nem viccelnek, először a gázt, majd a villanyt is kikapcsolják, az előbbire már február végén reális az esély.

A bárkások a veszélyre figyelmet felhívó nyílt levéllel fordultak Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterhez, amelyben azt írják, hogy már nem tud működni a színház Ráday utcai jegyirodája, és néhány nap múlva már játszani sem tudnak. A társulat nem érti, mi az oka az átadás-átvétel körüli, másfél éve tartó huzavonának. A színház már fölélte a tartalékait is, elmaradtak a fizetéseik, a kifizetések, előadásaik és bemutatóik is. „Önhibánkon kívül hitelünket veszítjük kiváló hazai és külföldi alkotótársaink, rendezőink és vendégművészeink szemében” – áll a levélben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.