Komolyzenei főközpont

Jövő szerdán tárgyalja a kormány azt az előterjesztést, amely szerint a jövőben egy nagy ernyőszervezet – új nemzeti kulturális központ – hatásköre alá vonnák a hazai komolyzenei előadó-művészet fontos intézményeit – értesült az Index.

A Zeneakadémiát, a Magyar Állami Operaházat és a Művészetek Palotáját érintő tervezet szerint ez az újonnan felállítandó szervezet lesz a felelős az állami zenei intézmények szakmai és gazdasági munkájának ellenőrzéséért és működtetésért. A döntés nyomán az Opera részét képező Magyar Nemzeti Balett és a MüPához tartozó Nemzeti Táncszínház, valamint a Filharmóniai Társaság Zenekara is a szuperközponthoz kerülne.

A nemzeti dalszínház és a Zeneakadémia irányítása, üzemeltetése teljesen a központhoz tartozna, a Filharmónia és a MüPa esetében a szervezet által kinevezett vezetőkön keresztül irányítanák az intézményeket. Az új központnak mintegy évi egymilliárdos költségvetés áll majd rendelkezésére, és a tervek szerint július 1-jén kezdi meg működését, az intézményrendszer pedig 2015 januárjára alakulna át teljesen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.