Bankok mint gyűjtők a világban és itthon

A központi bankok – lehetőségeikhez képest – világszerte segítik a nemzeti kultúrát, igaz, az értékmentést nem feltétlen kötik össze a gyűjtemények felvásárlásával.

A Matolcsy György MNB-elnök által példaképként tisztelt amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) 1975-ben Arthur Burns vezetése idején megalapította művészeti programját, válaszul Richard Nixon elnök felhívására, miszerint a szövetségi intézmények – ha módjukban áll – támogassák a nemzeti kultúrát. Burns a Marriner S. Eccles korábbi Fed-elnökről elnevezett hatalmas washingtoni épületet adta oda e célra, itt tárolják és mutatják be a nagyközönségnek a műalkotásokat.

A gyűjtemény több mint ezer tételt tartalmaz, a festményektől a nyomatokon, kéziratokon át a szobrokig. Az állandó kiállítás mellett eddig 150 különféle tárlatot rendeztek az Ecclesben. A tematikus kiállításokhoz a Fed kölcsönkér műtárgyakat, mint ahogy maga is kölcsönöz, múzeumi feladatokat vállalva magára. Mi több: létezik egy nemzeti bankok közötti kölcsönzési rendszer is, legutóbb a török jegybank gyűjteménye „vendégszerepelt” Washingtonban, de a francia és a román társintézmény is kiállított itt.

Sőt: magyar kiállítás is volt, igaz, a 2005-ös tárlaton főként külföldi gyűjteményekben lévő – tehát felvásárlási célpontnak tekinthető – képek szerepeltek. A nagy különbség: Matolcsy 30 milliárdjával szemben a Fed egyetlen cent közpénzt sem ad a művek megvásárlásához, a gyűjteményt egyéni felajánlásokból és magánadományokból finanszírozzák. Az amerikai kultúrkincs gyarapítására létrehozott alapok által megvásárolt művekből áll.

A három évszázados múltra visszatekintő angol központi banknak (BoE) is hatalmas művészeti kollekciója van, ám elsősorban saját szakterületéről gyűjti a műtárgyakat, amelyeket a londoni Cityben lévő központjában tár a látogatók elé. Kis országok is lehetnek nagy művészetpártolók: Trinidad és Tobago jegybankja a helyi értékek legnagyobb gondozója és kiállítója, 150 alkotást tartalmaz a gyűjteménye, Bahama központi bankja pedig saját nonprofit múzeumot üzemeltet.

A magyar kereskedelmi bankok jelentős műpártolók, több pénzintézetnek is viszonylag nagy gyűjteménye és művészeket inspiráló programja van. Az OTP Bank gyűjteménye az 1991-es privatizáció után kezdett formálódni – a cél elsősorban az épületek és az irodák dekorálása volt –, ma 600 klasszikus és modern alkotás gyarapítja. A gyűjtemény egy-egy része rendszeresen megtekinthető – a két-három hetente cserélődő kiállításokon évente 10-12 művész művei válnak a szélesebb nyilvánosság számára is láthatóvá.

Az UniCredit Bank csaknem 250 darabból álló kortárs gyűjteménye számos jelentős alkotást tartalmaz. 1991 óta gyarapszik, helyet kaptak benne a nyolcvanas évek festészetének alkotásai is. A K & H Csoport a hazai vállalatok közül elsőként építette újjá gyűjteményét, miután értékesítette korábbi, vegyes összetételű állományát. A létrejött kortárs képzőművészeti anyag a Művészet egy jobb, teljesebb világért címet viseli, jelenleg 54 alkotással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.