Hau százmilliós sírköve

Egy négyezer évvel ezelőtt élt felolvasópap sírkövével gazdagodott a Szépművészeti Múzeum az egyiptomi gyűjtemény felújítása és újranyitása alkalmából: 350 ezer eurót, mintegy százmillió forintot fizetett az intézmény egy londoni régiségkereskedőnek e becses kőért, amelynek felirata valaha egy sírkamra bejárata fölött volt olvasható. Ez az egyiptomi kollekció eddigi legdrágább vásárlása. Ma már a kő még többet ér, sikerült azonosítani ugyanis a lelőhelyét.

Az eredetre a múzeum egyik munkatársa, Gaboda Péter jött rá. A feliratban megtalálható a sír tulajdonosának neve: a kő Haunefernek – vagy rövidebb formájában Haunak –, az óbirodalom vége felé, Kr. e. 2200 körül élt felolvasópapnak állít emléket. Dél-Szakkarában pedig éppen most kutatnak a franciák egy temetőkörzetet, a többi közt éppen egy Haunefernek tulajdonított korabeli sírt is, melynek bejárata fölül hiányzik ugyan a feliratos kő, de belsejében található egy másik szöveg, amely alapján azonosítható.

A kapcsolat igazolódni is látszik, hisz a sírban talált szöveg nagyon hasonlít a most Budapestre került kő feliratához – tudtuk meg a francia régészcsoport vezetőjétől, Vasil Dobrevtől, aki az egyiptomi gyűjtemény újranyitása alkalmából eljött a Szépművészetibe. Ő állítja, hogy a sír bejárata fölötti eltűnt felirat helye is megfelel a Magyarország által megvásárolt kő méreteinek.

„Kiváló felolvasópap vagyok, aki ismeri a varázsszövegeket. (...) Bárki, aki elmozdítja vagy lerombolja a köveket vagy téglákat ebben a sírban, perre megyek azzal a nagy Isten bírósága előtt, és elveszejtik emiatt” – szól a felirat egy részlete. A fenyegetést nem értették, vagy nem tartottak tőle azok, akik valamikor a XIX. század végén vagy a XX. század elején mégiscsak elmozdították a követ, mely aztán európai gyűjtőkhöz került. A kitétel szokványos fordulat a sírfeliratokon, tudtuk meg Liptay Évától, az egyiptomi gyűjtemény vezetőjétől, az újjáalakított kiállítás rendezőjétől.

– A kőemlék az idén tűnt fel amaastrichti régészeti vásáron – mondja lapunknak Baán László igazgató. A londoni műkereskedőnél körülbelül húsz százalékot sikerült lealkudni az árból. A vételárat a múzeum rendkívüli kormányzati tartalékból kapta meg, azon a kétszázmillión felül, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti kiállításainak felújítására fordíthattak.

Az újjászervezett, a 2009-es bezárást követően ismét megnyílt kiállítás három egységben, három nagyobb teremben mutatja be a múzeum félezres darabszámú egyiptomi kollekcióját. Ez az ókori egyiptomiak hármas felosztású világképének megfelelően az élők, az istenek és a holtak világára osztva csoportosítja a tárgyakat, rendkívül praktikusan és jól érthetően.

A kiállítás megnyitóján Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár a jelen mecénásai felé fordult: – A mai kor oligarcháinak, uzsorásainak megvan a maguk kötelessége, hogy bűneiket jóvátéve, vagyonuk egy részét, donáció, mecenatúra formájában a haza javára fordítsák – mondta. – A Szépművészetiben az utóbbi időben a minőség forradalma zajlott le, s a kormány támogatni fogja azt a múzeumpolitikát, amely a középszerűség helyett a nagyvonalúságot képviseli.

A gazdag budapesti egyiptomi kiállítási anyag új szenzációja a felolvasópap sírját lezáró kő
A gazdag budapesti egyiptomi kiállítási anyag új szenzációja a felolvasópap sírját lezáró kő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.