Elgondolkoztató folt

A Millenáris Központban rendezett Art Marketen láttam meg, és azóta foglalkoztat ez a kép. Ez csak egy vicc?

Lehet egy hatalmas falfelületet elfoglaló képzőművészeti alkotás vicc? Vagy vegyük komolyan? Van jelentése annak, hogy összegyűjtötték,milyen színeket alkalmaznak a magyar festők, és e színek összekeverése kiadott egy ilyen, mondjuk azt, mocsárszínt? De hát tudjuk, hogy a szivárvány színeiből is egységes fehér lesz, ha áteresztjük őket egy prizmán. Vagy csak egy metafora?

Aztán meg: más ország festői színeinek keveréséből más szín jönne ki? A Société Réaliste kipróbált többet is, és örömmel jelenthetem, hogy valamennyire különböző lett mind, de csak amennyire egyik mocsár különbözik a másiktól.

Úgyhogy ez csak játék. A festmény egy elgondolkoztató folt. Aminek létrehozását várja amúgy is mindig minden festőtől a néző.

Különösen attól, aki így határozza meg magát: „A Párizsban élő magyar–francia művészpáros a hatalmi reprezentációs technikákat vizsgálja a társadalomtudományok módszereinek alkalmazásával. (…) Kritikai attitűdjük a témaválasztásban ölt formát, melyen keresztül a kortárs világ számos történelmi, politikai és gazdasági aspektusára reflektálnak.”

I!

ALKOTÓ: Société Réaliste (Gróf Ferenc, 1972, Jean-Baptiste Naudy, 1982)

CÍM: Árnyékállam (State of Shade)

GALÉRIA: acb Galéria (Budapest VI., Király u. 76.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.