A névadót csak megidézik

Az Ernst Múzeum helyén megnyílt a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

2009 márciusát írtuk, a Magyar Nemzeti Múzeum előtt kisebb tömeg zajongott, és mi az épület felé igyekezvén azt hittük, az akkori kulturális kormányzat aktuális sikerét ünneplik. Amikor kiderült, hogy a lelkesült tömeg Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnököt gyalázza, gyanakodni kezdtünk, hogy mégsem pontosan így van ez. Noha éppen lett volna mit ünnepelni, hiszen Magyarország, az akkor regnáló kulturális tárca 300 milliós segítségével azokban a hetekben jutott hozzá a magyar származású világhírű fotográfus, Robert Capa hagyatékából (az annak gondozására létrejött, New York-i International Center of Photography [ICP] gyűjteményéből) 957 darab mesterkópiához, 48 eredeti papírpozitívhoz, valamint 5 portréhoz. És a hivatásos dühöngők által körbevett eseményen, a Magyar Nemzeti Múzeumban művészek, politikusok, közéleti emberek részvételével az értékes anyagból rendezett első kiállítást nyitották éppen.

Az ünnepségen egy bizonytalan ígéret is elhangzott, hogy az anyag megvásárlásához kapcsolódóan szakmai és politikai szándék mutatkozik arra nézvést is, hogy az ICP mintájára esetleg Magyarországon is létrejön egy hasonló központ. Ez a terv aztán lassan elsüllyedt a kultúrpolitikai zűrzavarok mélyén, és csak idén tavasszal került elő ismét. Hírek kaptak szárnyra arról, hogy mégiscsak megszülethet az új intézmény, mégpedig az Ernst Múzeum helyén, vezetője Kőrösi Orsolya, a Mai Manó Ház első embere lesz.

Kőrösi lapunknak elmondta akkor, hogy a leendő Robert Capa Központban lesz nagyméretű kiállítótér, lehetőség adódik a fotográfiához kapcsolódó rendezvények, szakmai programok megtartására is, és hangsúlyozottan fontos szerepet kaphat végre az oktatás. Elmondta azt is, hogy az új intézmény elsődleges célja a hazai sajtófotós hagyományok őrzése, a szakma kiemelkedő képviselőinek bemutatása, az utánpótlás képzése, a nemzetközi kapcsolatok ápolása. A gyűjtőmunka ezzel szemben nem, mert Kőrösi szerint ahhoz más feltételrendszer, más típusú szakértelem és nagyon sok pénz kellene.

Az előző kulturális tárca tehát megteremtette az alapokat, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, a hazánkba került Capa-kollekciót kitűnően gondozza, az anyagból eddig Magyarországon tizennégy különféle válogatású kiállítást rendeztek, melyek közül egyet éppen most is láthat a nagyközönség. A Capa születésének 100. évfordulójára, a Magyar Nemzeti Múzeumban január közepéig nyitva tartó tárlat nem azt mutatja be, ki volt Robert Capa, hanem azt, hogy mi volt: emigráns, hős haditudósító, világcsavargó és szerencsejátékos. A Capa-képek eljutottak Sanghajba, Bécsbe, a pozsonyi fotóhónapra, most Rómában látható egy kollekció, amely rövidesen Firenzébe utazik tovább.

Ezekkel az előzményekkel, az egykorvolt Ernst Múzeum átfazonírozott tereiben, tegnap hatalmas érdeklődés mellett megnyílt a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. A megnyitón Körösi Orsolya lényegében megerősítette mindazt, amit tavasszal már elmondott. Kiegészítve azzal, hogy Robert Capa szellemi és tárgyi örökségének gondozójával a bevezetőben említett New York-i International Center of Photography (ICP) vezetőivel még tárgyalások folynak az együttműködés mikéntjéről, és amennyiben a Capa Központ anyagi, személyi és technikai lehetőségei adottak lesznek, nagyon szívesen átvenné a Magyarország tulajdonában lévő Capa-képeket a Magyar Nemzeti Múzeumtól, melynek az anyaggal végzett eddigi munkáját Kőrösi Orsolya nagyra értékelte.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban egyelőre nem láthatók a névadó által készített felvételek, látható ezzel szemben egy falakra, földre vetített, különféle képernyőkön megjelenő képekből álló tárlat, amelynek címe: Capa Projekt – Kortárs vetített képek. A kiállítás egy erre az alkalomra kiírt pályázat nyerteseinek munkáival, és meghívott profi fotósok alkotásaival idézi meg Capa szellemiségét, a hadifotográfus életét, olykor jócskán el is távolodik attól. Láthatók mozgóképek is, köztük Sopsits Árpád Capáról szóló rövidfilmje.

Az új intézmény tervei között szerepel, hogy otthont ad a Sajtófotó éves rendezvényeinek, a Fotóhónap programjainak, jövő év elején egy bizonyára sok látogatót vonzó Sebastiao Salgado-kiállításnak, látható lesz talán egy magyar vonatkozású válogatás a Magnum képügynökség kollekciójából, és Kőrösi Orsolya ígérete szerint: ahogy annak idején az intézmény elődje, az Ernst Múzeum is befogadta a fotográfiát, úgy a Capa Központ is befogadja a jövőben a kortárs művészet egyéb alkotásait is. A kormány jövőre 198 millió forinttal támogatja a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központot, amely egyelőre tehát főként tervekkel, előkészítés alatt álló szakmai, művészeti programokkal és egy Capát idéző vetített, rendhagyó kiállítással nyílt meg.

Megtörtént az első Capavágás.

Nagy Barbara Fény-Írás installációja az első tárlaton
Nagy Barbara Fény-Írás installációja az első tárlaton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.