A multiplexdizájnú nézőtér

Még építési terület az Erkel Színház, de Ókovács Szilveszter főigazgató azt mondja, az 1,8 milliárdos felújítás hetven százalékán már túl vannak.

Több koncepciót vázolt az Operaház vezetése, hogy különböző nagyságrendű állami támogatásból miféle rekonstrukció várhatna az Erkel Színházra, az Andrássy úti dalszínház társépületére. Mivel a kormány a legkisebb összeg mellett döntött, sok mindenről le kellett mondaniuk. Az 1,8 milliárdból 100 milliót a felújítás előkészítésére költhettek, de ebből csak 64 milliót használtak fel. A többit hozzátették az 1,7 milliárdhoz – meséli Mozsár István ügyvezető-műszaki igazgató, aki az intézményen belül a projekt felelőse. Azt mondja, nincs úri muri, a fejlesztések a legszükségesebb műszaki és esztétikai problémákra szorítkoznak, végül is a kormányhatározatba foglalt cél: „az Erkel előadásra alkalmas állapotra történő felújítása” volt.

A legtetemesebb költsége a színpadtechnika, a világítás és a hangosítás megújításának volt, valamint jelentősebb kereteket költenek a légtechnikára és a fűtésre. Ez utóbbiakból eddig a hatvanas években gyártott gépeket használták, óriási kiadással terhelve az intézményt. Persze a legmodernebb klímaberendezésre senki se számítson a felújított házban sem, de olyan gépezet biztos bekerül, amely a nyári forróságban 4-5 fokkal hűti a nézőteret.

Végre gépi húzók kerülnek a színpadra, nem kézi erővel csörlőzi a díszleteket a műszak, ehhez azonban meg kellett erősíteni a födémet. A lámpapark – ha összejön rá a pluszforrás – legalább olyan volumenű lesz, mint az Operaházé, és azt mondják, az például kimondottan korszerű. Bár van néhány apró süllyesztője a színpadnak, nincs forgója, pedig néhány előadás ezt megkövetelné. Eddig béreltek ilyet, most – nem a felújítás összegéből, hanem körülbelül három produkció költségvetésébe beépítve – olyan mobil forgószínpadot vásárolnak, amely az Operaházban szintén használható. Mindez azért érdekes, mert az Andrássy úti épületben van beépített, de bizonyos előadások esetében egyszerűbb mobil forgóra építeni és kerekeken hátratolni a díszletet a hátsószínpadra, így gyorsabb lehet a felvonások közötti átépítés – mondja Ókovács Szilveszter.

A legjobb állapotban a nézőtér és a büfé volt – állítják a vezetők, a nézőtér most egyébként kissé furán hat széksorok nélkül. Jelenleg sínpárszerűségek utalnak arra, hol lesz a székek közötti bővített számú átjárás. Kicsit növelték egyébként a sorok közötti távolságot, az oldalpáholyokban pedig lebontották a dobogókat, és a rajtuk lévő második sorok sem kerülnek vissza. A székek száma egyébként csekély mértékben változik, így sem kevesen férnek be: 1980 helyett 1940-en. A székek váza amúgy megmarad, újracsiszoltatják őket, a huzatot viszont szabványszerű lángmentesre váltják.

A falakat kékre festették, és megmaradt a hatvanas években épített bordázat. Ez nemcsak látványelem, hanem praktikus is, az akusztikát javítja. A főigazgató nem bánja, ha a nézőtér kicsit multiplexdizájnú lesz, jobb, mint egy fehér hodály – állítja, és hozzáteszi: legalább otthonosabb lesz a fiataloknak, és a sötétkék plafonszín miatt végre eltűnik a nézőtérről a reflexfény. Egyelőre nehéz belelátni a multiplexdizájnt a jelenlegi állapotokba, de térjünk vissza erre a november 7-i megnyitón – gondoljuk.

A büfében szinte semmi sem változott, restaurátorok szerint remek állapotban vannak a híres Bernáth Aurél-freskók. Fekete függönyök kerülnek majd az ablakokra, ami a büfékoncerteket segíti, azaz a terem visszhangosságát tompítja.

Az öltözőkből egyelőre semmi sem látszik, fúrnak-faragnak még az újraosztott termekben. A legjobban talán a zenekar jár, amelynek az Operában 130 éve nincs rendes öltözője. Az Erkelben kialakított öltözőjük a régi szellőzőgép helyisége lesz. A szellőzőgépet természetesen kisebbre és modernebbre cserélik, amely jóval szűkebb térben is elvan.

A homlokzaton szintén volt mit javítani. Egyrészt, míg zárva volt az Erkel, a megmászható felületeken lelopták az ereszt (könnyűfémként eladták), így a csapadék folyamatosan támadta a ház falát, beáztatva, penészesítve az épületet. Természetesen most visszaépítik az ereszt, kiszárítják, újravakolják a házat is. (Statikailag – szerencsére – ez nem befolyásolt semmit.) Az új homlokzaton – amelyet egyelőre tetőtől talpig állvány borít – világító előtető lesz, a lépcső alján pedig üvegajtósor húzódik majd. A bejárati lépcsőt trapéz alakúra szűkítik, és kis helyiségeket nyitnak a két oldalán: az egyiket kávéháznak, a másikat pedig többfunkciós kiállítóhelyiségnek. A homlokzati ablakok közötti falakon innentől az előadások molinóit függesztik fel.

Szeretnék, ha az épület körüli területet is rendezni lehetne, utcabútorok, díszburkolat és újabb fák is elkelnének a ház körül, sőt a kandelábert se ártana cserélni, de ezt majd a kerülettel egyeztetik.

Az Erkel Színház újranyitásával 290 új álláshellyel számolhatnak. Egyelőre 250 új alkalmazottat vesznek fel, főként a háttérszemélyzetbe. A zenekara, az énekkara és a balettkara közös a két épületnek, bár ide is újabb tagokat szerződtettek, 49 új zenészt. (Negyven tartalék közalkalmazotti poszt megmarad.) Ha betöltik az összes állást mindkét helyen, 980 közalkalmazottja lesz a Magyar Állami Operaháznak, ami 140-nel több, mint a másfél évvel ezelőtti leépítés előtt volt. Akkor 144 közalkalmazottnak mondtak fel, és közülük most több régi kollégát visszaszerződtettek. Tisztában van a főigazgató azzal, hogy ez nem tűnik túl ésszerűnek, de a közalkalmazotti létszám karcsúsítása fenntartói elvárás volt, és akkor senki nem tudhatta pontosan, mikor nyílik újra az Erkel.

Arra a kérdésre, kaptak-e extra büdzsét az Erkelre, megtudtuk: a tavalyi 5,9 milliárd forintos állami támogatáshoz képest az idén 6,6 milliárdot szavaztak meg nekik (plusz a felújítás pénzét), így 700 millió jut ebből az Erkelre. Ez azonban nem elegendő. Szolid számítások szerint is 3,5 milliárdból működtethető a ház. (A tavaszi szezont az Operaház saját keretéből finanszírozták, ezt is vissza kell pótolniuk.) Az előterjesztés már a kormány előtt van.

Amúgy 2002 óta nem volt juttatásfejlesztés az Operaházban, ezt tavaly az állam által garantált 400 milliós keretből megoldották. És bár az énekesek továbbra sem lesznek közalkalmazottak a dalszínházban, az Erkel újranyitásával jóval többet énekelhetnek, igaz, a honortáblát csökkenteni kellett húsz százalékkal.

Negyven hellyel kevesebb lesz az új nézőtéren, de nő majd a sorok közötti távolság
Negyven hellyel kevesebb lesz az új nézőtéren, de nő majd a sorok közötti távolság
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.