Rosszul vezényelt az állam

„Tisztelt Közönségünk! Először is szeretném mindazoknak megköszönni támogatásukat, akik részt vettek a márciusi kastélykoncerten. Másodszor szeretném Önöket tájékoztatni, hogy idén nem rendezzük meg a fesztivált. Ennek egyik oka, hogy a kastély beüzemelése elcsúszott, és jelenleg nincs igazgatóság. Így érdemben nem tudunk tárgyalni sem a most épülő színpad nézőtéri beosztásáról, sem az étteremről. Ennek hiányában nem lehet a helyszínen felelősséggel megrendezni egy fesztivált. A másik ok, hogy a szponzori támogatás nem elegendő. A 2014-es évben már adottak lesznek a feltételek, és bízom benne, hogy biztonsággal megrendezhetjük koncertjeinket. Kérem az Önök megértését, és töretlen hitét abban, hogy ez az egy év kimaradás nem töri meg a 15 éves folyamatot.”

Így szól Hauser Adrienne zongoraművész, a nagy hírű Tiszadobi Zongorafesztivál alapítójának közelmúltban írt Facebook-üzenete, amely nem előzmény nélküli, hiszen a művésznő által említett márciusi koncert idején már érezhető volt a baj. Az Andrássy kastélyban megrendezett hangverseny ugyanis igazából egy rendkívüli jótékonysági koncert volt a Tiszadobi Zongorafesztivál javára, abban a reményben, hogy a bevétel hozzájárul majd a fesztiválköltségekhez. Úgy tűnik, a jó szándék és a pénz kevés volt, a legnagyobb gondot viszont nem is az anyagiak hiánya okozza, hanem a jelenleg állami kézben lévő, felújított kastély működtetési zavara. A tiszadobi Andrássy-kastélyt az elmúlt években 2,2 milliárd forintból újították fel, ebből 1,7 milliárdot az Európai Unió fizetett, az önrészt pedig az akkori tulajdonos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat teremtette elő.

Remélik, a kihagyás nem töri meg a tizenöt éves folyamatot
Remélik, a kihagyás nem töri meg a tizenöt éves folyamatot

Fontos adalék, hogy Seszták Oszkár, a Szabolcs megyei közgyűlés elnöke, fideszes parlamenti képviselő 2009-ben még úgy vélte: a kastély fenntarthatósága „elképzelhetetlen üzleti befektető nélkül, ezért a kastély köré olyan szállodai kapacitásokat kell telepíteni, amelyekkel együttműködve nonprofit alapon is fenntarthatóvá válhat a létesítmény”.

Seszták négy éve úgy gondolta: „az lenne a legjobb, ha olyan nemzetközi lánchoz kapcsolódó szállodaipari befektető jelentkezne, aki iparszerűen tudná hozni Tiszadobra a vendégeket”. A felújítás kivitelezési szerződését 2010 végén aláírták, de a megyei önkormányzat akkor már nem szállodát képzelt oda, hanem kulturális centrumot. A megyei vezetés akkor már azt ígérte: „a felújított kastély épülete és az újjávarázsolt kastélypark olyan színvonalas rendezvények számára fog helyszínt biztosítani, melyek országos vonzerőt jelentenek mind a történelmi örökségek, mind a kulturális rendezvények érdeklődői számára. A kiemelt projekt segítségével a tiszadobi Andrássy-kastély a Kultúra és az Elegancia Otthonává válik”.

A beruházás befejezése azonban hónapokat csúszott, de nem is ez pecsételte meg az idei Tiszadobi Zongorafesztivál sorsát. Hanem az, hogy a kastély Szabolcs megyétől az államhoz került. Ezzel kapcsolatban a már említett Seszták Oszkár a tavalyi, tizenötödik jubileumi zongorafesztiválon a helyi Kölcsey Televíziónak adott nyilatkozatában még „kincstári optimizmusról” tett tanúbizonyságot. A politikus azt nyilatkozta: „ismeretes, hogy tulajdonosváltás következett be a beruházásnál, a jövőben egy állami szervezet fogja kezelni az épületegyüttest, illetve az egész komplexumot, de hát ez nyilvánvalóan nem fog menni a funkció vagy a kihasználtság rovására”. Egy évvel később kijelenthetjük: arra ment...

A megyei önkormányzati intézmények átvételéről szóló törvény szerint 2012-ben a kastély fenntartója a Megyei Intézményfenntartó Központ lett (MIK), így jogutódként ez az intézmény vált az említett uniós projekt kedvezményezettjévé is. Az átadás-átvétel újabb csúszást okozott a tiszadobi beruházásban, de aztán jött a 2013-as év, és a MIK idén márciusban beolvadt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságba (SZGYF). Ezt a központi hivatalt az Orbán-kormány nem turisztikai és kulturális célokra, hanem a szociális és gyermekvédelmi terület gazdasági és szakmai megújítása érdekében hozta létre, így már idén tavasszal világos volt: a SZGYF természetszerűleg nem lesz alkalmas az Andrássy-kastély üzemeltetésére. A főigazgatóság ezért tárgyalásokat kezdett a budapesti székhelyű (az egykori örökségvédelmi hivatalból kiválva megalakult) Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központtal arra vonatkozóan, hogy ez a kulturális intézmény vegye át a kastély működtetését. Ám az idei Tiszadobi Zongorafesztivál lemondása azt jelzi, hogy eddig nem sikerült minden problémát megoldani, hiszen – ahogyan Hauser Adrienne fogalmazott –„jelenleg nincs igazgatóság”. Jövőre talán már lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.