Vágta nyolc tételben

Listavezető a virtusember, a zabolátlan zenész. Lajkó Félix Mező című lemezét emelte a World Music Chart Europe szakmai zsűrije az augusztusi világzenei toplista első helyére. A szólókompozíciók, zenekari számok, könnyedebb és egészen komoly darabok izgalmas egyvelegéből gyúrt album érdekessége, hogy a Fonó Kiadó külön kérésére ezen a lemezen a hegedűvirtuóz kizárólag citerán játszik.

Mint eddig is, Lajkó zenéje az éppen kézbe fogott és megszólaltatott hangszer finomságából és színességéből táplálkozik. Saját bevallása szerint nem teremt új zenei műfajt, egyszerűen csak saját ösvényét követi, zenét ír és improvizál.

Mivel nem lát különbséget a zenei stílusok és módok között, mindig azt a műfajt választja, amelyet akkor épp a legőszintébbnek érez.

Annak ellenére, hogy Lajkó Félix nem lép fel az idei fesztiválon, a közönségnek nem kell nélkülöznie a zenéjét, a Közép-Európa Táncszínház Horda című darabja ugyanis Lajkó Félix nyolc tételére épül. A társulat koreográfusa, Kun Attila, pályája kezdete óta hordozza magában Lajkó muzsikáját és különleges világszemléletét. A Horda segítségével azt a Lajkó zenéjében rejlő kettősséget szeretné színpadra vinni, amely egyszerre köt a földhöz és röpít magasabb régiókba, egyszerre mozdítja meg a gondolatokat és piszkálja az ösztönöket. A koreográfus szándéka szerint a cím is kifejezi ezt a furcsa kettősséget: a horda lehet oltalmazó, megtartó közösség, és lehet vad, fékezhetetlen falka. Az erőteljes, ösztönös és őszinte mozdulatokból megszülető tánc alkalmazkodik a zenéhez. A társulat tagjai mindent bevetnek, hogy előbb futni hagyják, aztán szoros gyeplővel befogják a Lajkó Félix zenéjével szabadon eresztett vadlovakat. (M. B.)

22.00 FIDELIO KULTÚRZÓNA

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.