Észak-Nógrádban a sztárparádé törölve

A szervezők mintegy 30-50 ezer látogatót vártak az első alkalommal meghirdetett Rárós Fesztiválra, ami – a gazdag kínálatot látva – egyáltalán nem tűnt túlzásnak. A főtámogató azonban visszalépett, az északnógrádi falvakba álmodott összművészeti kavalkád elmarad. Elvileg ma kezdődött volna… A főszervező kisírta magát, és újra belevág.

Galovtsik Lilla a fővárosban él, egy marketingcég vezetője és tulajdonosa. Tudja, hogy a „mai világban” nehéz elhinni, de társaival puszta lelkesedésből, civil kezdeményezésként kezdték szervezni a Rárós Fesztivált. Eleve úgy számolt, hogy egyetlen fillér haszon sem lesz, örülhet, ha visszajön az a pénz, amit betett.

És miért éppen Nógrád megye északi része? Galovtsik Lilla párjával és barátaival sokat túrázik arrafelé: beleszeretett a cserháti tájba. Úgy gondolták, megpróbálják fellendíteni a vendégforgalmat a gyönyörű, de kevéssé ismert, szegény és kulturális eseményekkel gyéren ellátott vidéken. A Rárós Fesztivál névadója az Ipoly melletti Nógrádszakálhoz tartozó Ráróspuszta. A négynapos – július 25-étől, most csütörtöktől vasárnapig tartó – rendezvénysorozat házigazdájaként szerepelt a szomszédos Litke és Mihálygerge is. A szervezés másfél évvel ezelőtt indult, idén tavaszra összeállt a program. Nem is akármilyen. Egy kis ízelítő a választékból: Balaton, ef Zámbó Happy Dead Band, Ági és a Fiúk, Müller Péter Sziámi, ős P-Box, Dinamit, KFT, Deák-Bill Gyula, Bikini, R-Go, Anna and the Barbies, Péterfy Bori és a Love Band, Depresszió, Caramel. Sok amatőr zenekar, összesen 170 fellépő. Komolyzenei és nótaszínpad, olyan előadókkal, mint Szakcsi Lakatos Béla, Kathy-Horváth Lajos vagy éppen Bangó Margit. Irodalmi és gyerekprogramok, Borsétány és Művészdomb, civil szervezetek sátorvárosa és a „Képzelt riport…” jubileumi előadása.

Hagyomány, ami most kezdődik! – így hirdette magát a rendezvény, amely a remélt 30-50 ezer látogatóval első nekifutásra Magyarország negyedik-ötödik legnagyobb fesztiváljává szeretett volna válni. Aztán összedőlt minden: azoknak, akik úgy tervezték, hogy ellátogatnak a Rárós Fesztiválra, más program után kell nézniük. A főszponzor egy hónappal ezelőtt – az érvényes szerződés ellenére – váratlanul visszalépett. A szervezők az utolsó pillanatokban hiába kerestek új támogatókat, nem jártak sikerrel. A kisebbik rosszat választották, és a teljes pénzügyi csőd helyett inkább lemondták a fesztivált.

Listaáron nagyjából nettó 150 millió forintba került volna a fesztivál megrendezése, de – mivel az együttesek jutányos összegért vállalták a fellépést – a szervezők úgy kalkuláltak, hogy fele-harmad ennyiből kihozzák. Galovtsik Lilla főszervező a visszalépő szponzor kilétét nem akarja elárulni, sem azt, hogy a legjelentősebb támogató távolmaradása mekkora lyukat ütött a költségvetésen.

A budapesti Gödör Klub volt a fesztivál egyik együttműködő partnere. Maróti Dániel, a Gödör Klub programszervezője elmondta, pár hete kapott egy e-mailt arról, hogy elmarad a fesztivál. A részleteket –azon túl, hogy a főszponzor visszalépett – nem ismeri. Mindenesetre sajnálja, hogy meghiúsult egy jó kezdeményezés. Bárdos Deák Ágnes (Ági és a Fiúk) szintén e-mailban értesült arról, hogy nem lesz Rárós Fesztivál.

A napijegyek elővételben 3990, a hetijegyek 11 990 forintba kerültek. A baj csak az, hogy kevés fogyott belőlük. Ami nem csoda: igen gyenge volt a hírverés, alig lehetett hallani arról, hogy Észak-Nógrádban nagyszabású fesztivál készül. – Mi is elkövettünk hibákat – konstatálja Galovtsik Lilla, ezek között említve, hogy a felvezető reklámkampány (főleg a pénzhiány miatt) meglehetősen haloványra sikeredett. A főszervezőnek nincsenek pontos adatai az eladott jegyek számáról, becslése szerint legfeljebb ezer kelt el elővételben. – A jegyek –mondja – a vásárlás helyén visszaválthatók. Akadtak más problémák is. Galovtsik elismeri, hogy nem volt elég tapasztalatuk, és túl későn kértek segítséget profi rendezvényszervezőktől. Ráadásul az önkéntesek egy része is alkalmatlannak bizonyult a feladatra. Mire összeállt egy húszfős, megbízható és ütőképes csapat, már elment a hajó. Galovtsik Lillát meglepte – és abszolút felkészületlenül érte –, hogy a segítőkész emberek mellett ellendrukkerek is feltűntek. Máig nem talált magyarázatot arra, miért voltak olyanok, akik mindent elkövettek, hogy akadályozzák a szervezést.

– Másfél éven keresztül borzalmasan sokat dolgoztunk, és nemhogy teljesen ingyen, a saját zsebünkből még mi tettünk be néhány milliót –mondja, nem titkolva, hogy nagyon megviselték a történtek. Heteken át sírt, éjszakánként nem tudott aludni. Most már jobban van. Az elkeseredettséget kezdi felváltani a „csak azért is” hangulata. Amilyen sokan próbáltak korábban keresztbe tenni, most olyan sokan biztatják. Erőt ad számára, hogy a fellépők túlnyomó többsége közölte, jövőre eljön, ha sikerül összehozni a fesztivált. Az egyik operaénekes zárt körben jótékonysági koncertet rendezett, hogy a bevételből valamennyire csökkentse a szervezők veszteségét.

Galovtsik Lilla úgy érzi, rengeteget tanultak, jóval felkészültebben kezdhetik el újra a szervezést. Van jóváhagyott biztonsági tervük és sok más engedélyük, ezek elkészítésével legalább nem kell bajlódniuk. Az első próbálkozás kudarcából okulva nem szeretne elhamarkodott ígéreteket tenni: szerinte december táján lehet majd biztosan megmondani, hogy rendeznek-e Nógrád megye északi részén összművészeti fesztivált jövő nyáron.

Ha igen, valószínűleg más nevet keresnek majd. A mostani nem jött be.

Márta István: Több lábon kell állni

Fesztivált szervezni kockázatos vállalkozás. Több lábon kell állni, felkészülni arra, mi történik, ha az egyik szponzor visszalép – hangsúlyozta Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke.

A Rárós Fesztivál nem tagja a szövetségnek, a konkrét ügyről nincsenek ismeretei. Általánosságban elmondta: számtalan jó kezdeményezés van, előfordul azonban, hogy a szervezők túl nagyot álmodnak. Márta István felhívta a figyelmet, hogy az általa vezetett szövetség kész megosztani tapasztalatait, szívesen segíti tanácsokkal az új fesztiválok szervezőit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.