Kiterjesztett einstand

A szerzői jogdíjak terén tavalyelőtt elrendelt központosítás eléri a szép- és szakírók járandóságait. Ősztől a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete (Maszre) is a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) befizetője lesz: a nála kezelt reprográfiai díjak egy részét már csak az állami mecénás szervezet külön grémiuma oszthatja el.

A folyamatot, amely ezzel a teljes művészeti területet átfogja, a szerzői jogi törvény módosítása indította el (lásd erről). A változtatás lényege, hogy a jogkezelő szervezeteknél korábban önkéntesen szociális-kulturális célra elkülönített, a befolyt pénz legfeljebb tíz százalékát kitevő összeget e szervezetek választott testületei nem oszthatják föl saját szabályaik szerint, hanem annak 70 százalékát át kell adniuk az NKA-nak. A szervezetek belső támogatási politikájukról sem dönthetnek önállóan, mert abba a kultúráért felelős tárca vezetője, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is beleszól, és a dokumentumot végül az igazságügy-miniszter hagyja jóvá. Minderre persze a változtatást szorgalmazó és megszavazó Fidesz-politikusok szerint a nagyobb „átláthatóság” és a „kormányzati kontroll” érdekében van szükség.

A Maszre a másolóberendezések forgalma után járó reprográfiai díjakat juttatja el a szerzőkhöz, kiadókhoz. A megjelent művek alapján, bonyolult számítással osztja szét a pénzt, annak tíz százalékából azonban eddig pályázatokat hirdetett, támogatta a szerzők szervezeteit, rendezvényeit, a könyvünnepeket, a könyves szaklapokat, az olvasáskultúra népszerűsítését és más hasonló célokat. Önkéntes alapon az NKA-nak is átadott néhány tízmilliót szerzői ösztöndíjak finanszírozására. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala azonban – az utóbbit kivéve – kifogást emelt e gyakorlat ellen, éppen az említett törvénymódosításra hivatkozva, ezért a Maszre a közelmúltban rendkívüli közgyűlésen újrafogalmazta pénzfelosztási szabályzatát és támogatási politikáját, amely akkor lép hatályba, ha az igazságügyi tárca vezetője is aláírja. „Ezután már nem írhatunk ki pályázatokat, a szerzők, kiadók külön támogatása jórészt az NKA-n keresztül történhet, és a megállapodás szerint az erről döntő NKA-kollégiumban a Maszre képviselői is részt vehetnek” – tájékoztatta lapunkat Zentai Péter László, a reprográfiai díjkezelő szervezet igazgatója. Megtudtuk, a korábban felhalmozott tartalékokat felosztották a tagok között, az idén a korábbinál kevesebb, mintegy 170 millió forint arányos része kerülhet a mecénás intézményhez.

Ezzel a Maszre is bekerült abba a sorba, amelybe az Artisjust, a Filmjust, a Hungartot, az Előadóművészi Jogvédő Irodát és más jogkezelőt már korábban besoroltak. Az NKA alelnökével, L. Simon Lászlóval történt hosszas konzultáció, vita után megalakult az a „szerzői jogdíjbevételek felhasználásáról döntő ideiglenes kollégium”, amelynek első pályázata már lezajlott, és augusztusban határoznak az átadott több mint félmilliárdos összeg elosztásáról. Nem lesz könnyű, mert több mint 800 pályázat érkezett be, túlnyomórészt a zenei területről. A nagyobbrészt zeneszerzőkkel, zeneművészekkel kapcsolatban álló Artisjusnál például azelőtt külön szakmai zsűri támogatta a szerzőket a tárgyévben elkészült műveik alapján – minőségi prémiummal. Az NKA-nál azonban, egyebek mellett, csak a jövőben megírandó művekre, kortárs darabok tervezett megszólaltatásaira oszthat pénzt a nyolctagú zsűri, amelynek mellesleg mindössze két zenész tagja van.

Hamarosan vizsgázik az új rendszer, és a teszteredmények alapján döntik el a jogkezelőknél, jövőre is elkülönítik-e azt a tíz százalékot, vagy inkább felosztják. Mert erről még szabadon dönthetnek.

 

M. Schmidt János 2012.04.10. Digitális 2012. április 10. Írók boltja, könyvesbolt. Fotó: M. Schmidt János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.