Születésnap

Kocsis Zoltán szavahihető ember. Betartja, amit ígért. A Zugló Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekart vezényli jótékonysági koncertjén.

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy zongorista, karmester, zeneszerző, aki csaknem két és fél évtizede úgy döntött, hogy a születésnapját jótékonysági koncerttel ünnepli meg.

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy zeneiskola és zenekar, amely nagyon-nagyon készült arra, hogy egyszer a világhírű zongorista-karmesterzeneszerzővel léphessen fel. A zongorista szívműtéte megakadályozta, hogy a decemberre megbeszélt időpontban együtt koncertezhessenek. De megígérte, gyógyulása után megvalósul a közös hangverseny. És tessék. Kocsis Zoltán a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekart vezényli hagyományos születésnapi hangversenyén, amelyet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára ad.

A zenész 1990-ben ajánlotta fel, hogy minden év május 30-án, a születésnapján koncertet ad a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára. Saját, bensőséges évfordulóját úgy ünnepli meg, hogy szegény és beteg gyermekeknek adakozik. Az általa összeállított programban való fellépést a közreműködésre felkért barátaival együtt ingyen vállalja. A hangverseny bevételével a karitatív szervezet rászoruló gyermekeket segít, kivizsgálási, gyógykezelési és műtéti költségeket fedez.

A ma már világhírű zongoraművész, karmester, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója, Kocsis Zoltán tudja, milyen szemtelenül fiatal tehetségként boldogulni a zenészek között, és ezt tanulja mostanság néhány tinédzser csellista, zongorista és kürtös is.

A még tizenöt éves sincs Devich Gergely és a tizenhatot nyáron betöltő Dolfin Balázs J. S. Bach: III. (D-dúr) szvitjét, és Vivaldi: g-moll kettősversenyét játssza majd a MüPa színpadán. A még tizenhat évét sem elérő Berecz Mihály Ravel G-dúr zongoraversenyét játssza, a szintén a zeneiskolában tanuló Gál László kürtös közreműködésével Ravel: Pavane egy infánsnő halálára című műve hangzik el, a tavaly diplomázó Harmath Dénes orgonaművész előadásában Händel: F-dúr orgonaversenyét – A kakukk és a csalogányt hallhatja a közönség éppúgy, ahogy Ravel Boleróját.

I!

05. 30.

KEZDÉS: 20.00

HELYSZÍN: MüPa (Budapest IX., Komor Marcell u. 1.)

JEGYÁR:25000 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.