Rögzítve

A televíziózásban van egy alapszabály: a stúdióban még nem élő adásban sem szabad káromkodni, mutogatni, pofákat vágni, megjegyzést tenni, viccelni, mert adásba kerülhet. Még akkor sem szabad, ha a műsorvezető és az egész stáb tudja, hogy a rögzített adás többszöri vágás, szinkronizálás, utógondozás után hetekkel vagy hónapokkal később kerül adásba. Mert a technika, a figyelmetlenség és a lustaság ördöge bárkit becsaphat, és akkor kitör a botrány.

Ezt az alapszabályt nem tartotta be Szebeni István, amikor múlt hétfőn az m1 Híradó éjjeli adásában nyomdafestéket nem tűrő szavakat használt: „Tudtam már, amikor kimondtam, hogy tegnap ba*meg ma. Úgy utálom ezt, hogy tíz perccel átcsúszik ez a kib*szott híradó, és itt ezzel kell szórakozni. Nem baj, az a lényeg, hogy az Aranyág még időben lemegy előttünk. Vagy Aranyvessző”. Szebenit az bosszantotta fel, hogy a műsor átcsúszott éjfél utánra, így a Szita Bence gyilkosainak tárgyalásáról szóló riport felkonferálásban nem a holnap, hanem ama szót kellett volna használnia. Szebeni már az igazak álmát aludta, amikor lement az adás, ugyanis utóbb kiderült, hogy az éjszakai híradót előre felvették. Szebeni a felvétel közben bakizott, majd káromkodott, a technikai személyzet pedig hibázott, mert nem a kijavított felvételt játszották be. Ennyi. Szebenit és három kollégáját azonnali hatállyal kirúgták. Teljes joggal.

Azért ez a botrány még egy megválaszolásra váró kérdést egészen biztosan felvet. Mégpedig azt, hogy a közszolgálati tévé éjféli híradója miért felvételről kerül adásba? Az éves szinten csaknem hetvenmilliárd forint állami támogatással gazdálkodó médiaszolgáltatási alap azon spórol, hogy az esti műszakot hamarabb hazaengedi? Pénzügyileg értem, csak szakmailag elfogadhatatlan. Mert ha a felvétel és az adásba kerülés között bomba robban a bostoni maratonin, vagy akár a szajoli vasútállomásba belerohan egy vonatszerelvény, akkor a nap, a hét, a hónap legfontosabb híre nem kerül be a híradóba. És ezzel még annál is nagyobb hiba, szakmai skandallum történik, mint hogy egy műsorvezető belekáromkodik a híradóba. Persze tudom, dolgoztam elég sokáig tévéknél, hogy erre lehet azzal védekezni, hogy az ilyen rendkívüli esetekben eldobják a felvételt, és mindenkit visszarendelnek a tévébe breaking newst csinálni, de akkor is tudjuk, hogy a híradó felvételről való sugárzása nonszensz. Szakmailag vállalhatatlan, adás lebonyolítás szempontjából hibák, botrányok lehetőségét hordozza magában. Egy igazi taposóakna.

Nem akarom azt sem elhallgatni, hogy ez egy általános gyakorlat a magyar televíziózásban. Az RTL II 23 órás Híradóját is van amikor előre felveszik, ugyanúgy, mint a TV2-n a késő esti Tényeket. Nekik sincs sok mentségük erre, mert bár profitorientált kereskedelmi tévék, de a híradózás összes írott és íratlan szakmai szabálya rájuk is vonatkozik.

Adófizető állampolgárként azonban joggal várhatnám, várhatnánk el, hogy a köztévé híradó-készítési szabályait ne elsősorban gazdaságossági szempontok határozzák meg. Hanem a közszolgálata.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.