Jungiánus könyvkiadás

Depis vagyok, álmodozni szeretnék. Adjuk ki ezt a Harry Pottert, maximum nem jön be – mondta Gábor Anikó 1998 karácsonyán egy ismeretlen i úsági regényre. Aztán túl jó kedve lett, el kellett rontani, így döntött A tetovált lány trilógia mellett.Most egy líbiai családregényt választott, biztosan demokráciadeficitje van.

Az Animus kiadó vezetője amihez nyúl, tuti siker. Könyveiben megvan a Jung óta ismerős anima és az animus is, letehetetlen bestsellerek, a könyvfalási igényt kielégítő lektűrök ezek a férfi- és női lelkű nő és férfi olvasók számára. A New Yorkban élő, líbiai származású, családjával Egyiptomba száműzött Hisham Matar első regénye a Man Booker-díj finalistája lett, elnyerte a Guardian első könyveseknek járó díját, megkapta a Commonwealth Writers Legjobb Első Könyv díját, a IV. György király által alapított brit királyi irodalmi társaság Ondaatje-díját, a legrangosabb olasz irodalmi díjakat és a legfontosabb amerikai arab regényeknek járó elismerést is. A szerző könnyen azonosítható a Kadhafi ezredes forradalma alatt Tripoliban gyerekeskedő kisfiúval, akinek apukája is forradalmár volt, csak másképpen. Annyira másképpen, hogy emiatt két különböző verzióban is halálát lelte.

Ismerős történetek ezek Kelet-Európában is, néhány évtized alatt könnyen kiderül az ember számára, hogy ugyanaz a szó az ellenkezőjét is jelentheti, mert nem az a fontos, édes fiam, hogy mit mondanak, hanem hogy kik mondják. Seherezádé például meséket mond az Ezeregyéjszakában, ahogy főhősünk édesanyja is. Az arab irodalom gyönyörű, virágos, képes beszéde a legszikárabb modernista prózával keveredik, a Próféta szent szavai, az éjszakai házkutatások, Isten Székének rázkódása házasságtörés esetén, zongoralecke a nyolcvanegy húros kánun helyett, anya kidőlt gyógyszerei és a véletlen bepisil és megférnek egymás mellett. Aztán a szerző megéri a forradalom végét, egy másik kezdetét, majd a különböző forradalmárok felbukkanását. Még nincs vége.

OLVASÁSRA VALÓ

1 9 ARAB ELBESZÉLÉS

Püski, 186 oldal,1000 Ft

Egy teljesen ismeretlen irodalmi világ. Az eredetileg 2005-ben megjelent, XX. századi arab novellákat tartalmazó kötet második kiadása.

2 MARJANE SATRAPI ASSZONY BESZÉD

Nyitott Könyvműhely, 144 oldal,1990 Ft

A Párizsban élő iráni író és grafikus a Persepolis című önéletrajzi képregény sorozatával lett ismert. 2007-ben filmet is készítettek belőle. Ez az újabb képregénye a nőkről szól: szex és más Iránban.

3 EMILE AJAR ELŐTTEM AZ ÉLET

Magvető, 230 oldal,2490 Ft

A legrangosabb francia irodalmi kitüntetést, a Goncourt-díjat mindenki csak egyszer kaphatja meg életében. Roman Gary ebbe nem nyugodott bele. Kitalálta hát Emile Ajart, és neve alatt megírta egy arab kis ú történetét. Nagyobb sikere lett vele, mint saját regényeivel. Egyúttal bebizonyította, hogy nem „pofára adja” a zsűri.

I!

SZERZŐ: Hisham Matar

CÍM: Férfiak földjén

FORDÍTÓ: Tóth Tamás Boldizsár Lektor (arab nyelv és kultúra): Fehér Tamás

KIADÓ: Animus, 288 oldal

ÁRA:2980 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.