A legnagyobb veszteség

A történelem évezredei során emberek milliói haltak meg háborúkban és járványok következtében: katonák, civilek, nők és férfiak. És gyermekek is. Gyermekek, akik meghasadt szívű anyákat hagytak hátra.

A Stabat Mater azokról a nőkről szól, akiknek el kellett szenvedniük az élet legnagyobb veszteségét. A középkori himnusz Szűz Mária keresztfa melletti gyötrelmét tárja elénk. Az ének első sorának – StabatMater dolorosa – jelentése: „Állt a fájdalommal terhes anya”.

A Szegedi Kortárs Balett együttese most Budapesten, a Nemzeti Táncszínház színpadán is bemutatja a legnagyobb boldogság pillanatait és az elvesztéssel járó fájdalmat. A két darabból álló műnek Arvo Pärt és Pergolesi adja a zenei aláfestését. Az elsőnek kifejezetten Szűz Mária áll a középpontjában: az a – Gabriel arkangyal megjelenése utáni – vízió, melyben még meg nem született gyermeke elvesztését látja Mária. Pergolesi zenéje minden anyáról szól, akinek gyermeke örökre elszenderült.

A katolikus liturgia e részletét Juronics Tamásnak, a társulat művészeti vezetőjének koreografálásában látjuk. A Stabat Matert azonban a táncíró egykori mestere, Imre Zoltán állította először színpadra és mutatta be a hazai közönségnek 1988-ban.

Máriát Zsadon Flóra alakítja, aki egykor a Budapest Táncszínházban, Földi Béla társulatában szerepelt. Most visszatér a fővárosba, hogy – a balett eszközeit segítségül híva a feladathoz – megidézze a kereszt előtt álló Szűz Máriát.

Mert mi is a balett? Táncmozgás és mimika keveréke, egy vagy több személy zenei kíséretével előadott színpadi mű, mely a tánc és a pantomimika eszközeivel mutatja be a drámai cselekményt, akár a halált magát vagy – ami a halálnál is súlyosabb – az élők vigasztalhatatlan fájdalmát.

ÉVFORDULÓK

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

Május 27.

Ki hinné? Elítélhetik „durva illetlenségért” azt, aki a zöld szemű sárga oroszlánokról és golgotavirág-hímzésről ír? 1895-ben Oscar Wilde két év fegyházat kapott.

Május 28.

271 éve – két évszázaddal az antibiotikumok feltalálása előtt – nyitottak fedett uszodát Londonban.

Május 29.

28 éve dőlt a közönségre a drukkerek csetepatéja miatt a brüsszeli Heysel stadion fala.

Május 30.

Isaac Meritt Singer nagy bánatára nem lett színész, de 162 éve szabadalmaztatta véletlenül kifejlesztett varrógépét, aminek sikeréből milliókat hagyott 23 gyermekére.

Május 31.

A WHO jóstehetségén vagy a véletlenen múlott? 1986-ban, a ma 50 éves Orbán Viktor születésnapja lett a dohánymentes világnap?

Június 1.

„Ameddig a Föld forog, nem állunk le mi sem”, mondta Ted Turner 33 éve, és elindította a CNN-t.

Június 2.

1558 éve beengedték az ostromló vandálokat: ők ígéretüket szegve, halomra gyilkolták a rómaiakat.

I!

06.01.

KEZDÉS: 19.00

HELYSZÍN: Nemzeti Táncszínház (Budapest I., Színház u. 1–3.)

SZERZŐK: Arvo Pärt, Pergolesi

CÍM: Stabat Mater

ELŐADÓ: Szegedi Kortárs Balett

KOREOG RÁFUS: Juronics Tamás

JEGYÁR: 2300–2600 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.