Nők a horizonton

Az idei Jazztavasz a Művészetek Palotájában bebizonyítja, hogy a női muzsikusok új utakat jelölnek ki a férfiak uralta dzsesszvilágban. A sort május 17-én az Anat Cohen Quartet kezdi, élén női zenekarvezetővel, aki sokáig az izraeli légierő zenekarának tenorszaxofonosa volt.

Később New Yorkba költözött, ahol másik hangszerén is sikeres lett, szakújságírók az év fiatal klarinétosának választották. Május 18-án három koncert is lesz. A brazil zongorista, Eliane Elias a nyolcvanas évek egyik korszakalkotó jelentőségű dzsesszzenekarában, a Steps Aheadben játszott. Később szólókarrierbe kezdett. A MüPában legújabb lemezét – a legendás Chet Baker művészete előtt tisztelgő, a trombitás darabjait brazilos stílusban újraformáló – Swept Awayt mutatja be.

A Nők a horizonton programjában a magyar dzsesszistákat a Mrs. Columbo képviseli, rockslágerek dzsesszes megközelítésével és saját szerzeményeikkel szerepelnek.

A napot és a Jazztavaszt az első igazán ismertté vált női dzsesszdobos, Terri Lyne Carrington koncertje zárja. Nemrégiben újra zenetörténelmet írt, The Mosaic Project című – friss Grammy-díjas lemeze –az első olyan dzsesszalbum, amely kizárólag női zenészekkel készült el.

I!

05. 17.

KEZDÉS: 19.30

CÍM: Anat Cohen Quartet

HELYSZÍN: Fesztivál Színház

05. 18.

KEZDÉS: 18.00

CÍM: Eliane Elias

KEZDÉS: 20.00

CÍM: Terri Lyne Carrington

HELYSZÍN: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

JEGYÁR: 2500–5900 Ft

05. 18.

KEZDÉS: 20.00

HELYSZÍN: Üvegterem

CÍM: Mrs. Columbo

BELÉPÉS: ingyenes

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.