Ítéletesték

A családtagok, hozzátartozók, barátok számára valószínűleg feldolgozhatatlan. Szélesebb körben– elegánsabban fogalmazva a társadalom számára –azonban kötelező megpróbálni a lehetetlent, azaz bemutatni, hogyan fordul Magyarországon a jog azokkal szembe, akiket az úgynevezett gyűlölettörvénnyel óvni szándékozott. A Trafóban belevágnak.

„Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” (Btk. 174/B. § 1996. évi XVII. törvény 3. §.)

Az előadás a paragrafust az első törvényjavaslattól az értelmezésen és alkalmazáson át a vele való visszaélésig követi. 2009-ben nem sokkal a tatárszentgyörgyi gyilkosságok után Miskolcon cigányok egy csoportja megtámadott egy autót, Sajóbábonyban szintén cigányok egy csoportja támadt a városba érkező gárdisták autójára, a józsefvárosi Tavaszmező utcában egy főleg cigányokból álló társaság megtámadott egy diákot. A vád minden esetben a fenti paragrafusra hivatkozott, vagyis hogy a támadások motivációja a magyarok gyűlölete, mely csoportba a cigányok e logika szerint nem tartoznak bele. Miskolcon első fokon 11 ember 41 év börtönbüntetést kapott (az esetet újratárgyalják), a Tavaszmező utcában hét embernek 29 év jutott. Sajóbábonyban új tárgyalást rendeltek el.

2011. március 25-e óta folyik a romák elleni támadások elkövetésével gyanúsított négy férfi pere a Pest megyei bíróságon. A PanoDráma alkotócsapata rendszeresen látogatja a tárgyalást, de Miskolcon is forgat. Az interjúk fókuszában ezúttal a vádlottakon és a sértetteken kívül az igazság szolgái állnak: ügyvédek, ügyészek, bírók, rendőrök.

A verbatim módszerrel – az eredeti szövegek szó szerinti felhasználásával –, profi színészekkel készült előadás mellett párhuzamosan próbál két drámapedagógus Augusto Boal fórumszínházi módszereivel hétvégénként három napon roma és nem roma civilekkel. Belőlük áll össze a 12 fős esküdtszék, mely megtárgyalja a bemutatott eseteket és ítéletet hoz róluk.

I!

2013. 01. 30.

01. 31.

02. 01.

KEZDÉS: 20.00

CÍM: PanoDráma: 174/B –Az igazság szolgái

HELYSZÍN: Trafó (Budapest IX., Liliom u. 41.)

KONCEPCIÓ, KREATÍV PRODUCER: Lengyel Anna

DRAMATURGIA: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna

A KÖZÖSSÉGI PROJEKT VEZETŐI: Feuer Yvette és Szabó Veronika

JÁTSSZA: Bartsch Kata, Csákányi Eszter, Kádas József, Nagy Viktor, Ördög Tamás, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina, 12 civil esküdt

JEGYÁR:2200 Ft

 

Csákányi Eszter
Csákányi Eszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.