Elengedett kézzel

Piros tilos, sárga készülj, zöld szabad! Alighogy kiszállt a babakocsiból a gyerek, már tudta az alapszabályt:a járdáról csak akkor lépünk le, ha zöld a lámpa. Kár, hogy azóta nap mint nap nekem szegezi a kérdést, hogy az a bácsi/néni miért ment át a piroson?

Szülőként az egyik legnehezebb feladat elengedni a gyerek kezét. Képletesen és szó szerint is. Az első napon, amikor egyedül mehet iskolába, kevés az olyan anya és apa, aki ne követné titokban. Szerencsére, amíg ez a nap eljön, van sok száz, hogy a biztonságos közlekedést meg lehessen tanulni.

A Minimax október végén tűzte műsorára két oktatósorozat napi vetítését. A Stúdió Baestarts kisfilmjeiben Mini, Max, Picicica ésMacikutya a főszereplő, a Traff parkban pedig a Traffok, az emberi tulajdonságokkal bíró autók kerülnek mindennapi szituációkba. (A Traff parkhoz weboldal is kapcsolódik, ahol a nagyóvodás és kisiskolás nézőknek saját garázsa, autója lehet.) A kisfilmek a közlekedési táblák jelentését és a bukósisak viselésének szükségességét egyaránt játékosan tanítják meg a gyerekeknek, mini epizódokként belecsempészve a műsorfolyamba.

A tévézéssel kapcsolatos kezdeti ellenérzéseimet a hasonlóan hasznos műsorok miatt felülvizsgáltam már. Továbbra sem szeretném, hogy a gyerek órákig nézze a tévét, de örülök, ha tanul az ott látottakból. Éppen a Minimaxnak köszönhető, hogy sokkal többet tud a dinoszauruszokról, mint én valaha. Megtaláltuk a középutat: tévézés után mindig megbeszéljük, hogy mit látott, mi tetszett neki. Így lesz a tévénézés pótcselekvés helyett beszédtéma nálunk.

ÉVFORDULÓK

ONGJERTHHANNA

November 19.

Bár májusban avatták Árpád-házi Erzsébetet szentté, 777 éve mégis ezen a napon üljük az ünnepét.

November 20.

Márpedig a gyerekeknek is vannak jogaik! – csapott az asztalra 23 éve az Egyesült Nemzetek Szervezete.

November 21.

48 éve avatták fel az Erzsébet hidat, és 63 éve nyitották meg az újjáépült Lánchidat.

November 22.

Habár Mary Ann Evans jó hírének mindegy volt, hogy ne botránkoztassa meg viktoriánus környezetét, a 193 éve született írónő inkább George Eliot néven publikált.

November 23.

160 éve Jersey szigetén szerelték fel az első postaládákat.

November 24.

17 éve szavazták meg az írek, hogy ne legyen benne az alkotmányukban a válás tilalma.

November 25.

59 éve duzzasztja az öntudatos magyar futballdrukkerek keblét a büszkeség, hogy az Aranycsapat 6:3-ra legyőzte az akkorra már kilencven éve veretlen angol válogatottat a Wembleyben.

I!

INFO: Mindennap a filmek között ötször

CSATORNA: Minimax

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.