A hétköznapok filozófiája

Almási Miklós – a diákok közt Alma – nyolcvanéves. Filozófus, az esztétika professzora az Eötvös LorándTudományegyetemen. Aki járt , jár (!) az óráira, tudja, mennyire érdekes, izgalmas tárgyak ezek, ha ő adja elő. S hogy az olvasást tanulni kell. Leginkább tőle.

Tőle tudtam meg annak idején, hogy Rómeó csak egy jóravaló srác, aki egész életében téblábolna a csajok között, ha nem találkozna a határozott, öntudatos Júliával. S a boldogság: rátalálni az emberre, akivel együtt többek vagyunk, mint kettőnk összege.

Almási az a fajta tudós, aki hajlandó a hétköznapi tényekben is látni a meggondolnivalót, ugyanolyan forrás neki Kant, Stendhal, Nádas Péter, mint egy jól strukturált hollywoodi film, mondjuk, a Szerelem második látásra, amelyben Dustin Hoffman és Emma Thompson találnak végül egymásra.

Tessék figyelni, miket ír A szerelem lehetetlensége című könyvében: „Nem azt mondom, hogy aki nem szerelmes, az nem élvezheti Mozartot...” „A fiúk félnek a csajoktól. Népbetegség. Nem csak a srácoknál, a férfiaknál is.” „Megjelent a megszokható magány.” „Emma Thompson azt magyarázza Dustin Hoffmannak, hogy azért mérges rá,mert a férfi ki akarja őt rángatni a kellemes magányból (ahol nincs fájdalom).”

„Voltaképp ritkán fordul elő, hogy azt a nőt szeretjük, aki velünk van.” (Állj! Ez azt is jelenti, hogy társunk idealizált változatát öleljük éppen.)

„Hogyan ér véget egy szerelem? – kérdezi Roland Barthes.– Végső soron senki sem tud erről semmit.”

Valahol a könyv közepén elmenne az olvasó kedve az élettől is, ha nem sorjáznának a remek gondolati, zenei, irodalmi példák, ha nem sütne át a szövegen a szerző életszemléletéből fakadó derűs alapállás. Mert hiába lehangoló Nádas Párhuzamos történetekjének szerelemközpontú elemzése, elárulom, eljön a boldog vég.

Mégpedig olyan Alma-féle.

I!

SZERZŐ: Almási Miklós

CÍM: A szerelem lehetetlensége

KIADÓ: Kalligram, 164 oldal

ÁR:2600 Ft

OLVASÁSRA VALÓ

1 NÁDAS PÉTER: PÁRHUZAMOS TÖRTÉNETEK I III.

Harmadik kiadás. Almási szerint: „Modern világ, a karakterek bámulatos gazdagságával (és mélységével), aminek hordfelülete az individualizált lét, a széttört társadalmiság, az egzisztenciális magány. A kettő együtt, egymásra vonatkoztatva – a regény csodája.”

2 GRENDEL LAJOS: TÁVOL A SZERELEM

A pozsonyi-budapesti gondosan sorakoztatja a felvidéki magyar irodalom vezéregyéniségének könyveit. Kiderül, hogy „nem is úgy volt”. Minden másképp van, ahogy gondoljuk és meséljük.

3 ALIBI HAT HÓNAPRA - SZIGET

Az Alibi sorozat egy-egy téma köré csoportosított szövegek antológiáj a, fotókkal illusztrálva. Bächer Iván, Cserna-Szabó András, Grecsó Krisztián, Háy János és még sokan-sokan.

 

Szerelem második látásra
Szerelem második látásra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.