A szabadságot korlátozza az aláírásgyűjtés

A színházak központi támogatása nem csökken jövőre – jelentette ki L. Simon László, az emberi erőforrás tárca kulturális államtitkára a hazai teátrumok országos megnyitó ünnepségén, Pécsett. Az idén 10,2 milliárd forint állami támogatást kaptak az önkormányzati fenntartású színházak, jövőre ennél 150 millióval többet ad a központi költségvetés. Nem vitatta, hogy ez a növekmény csekély, és elismerte, hogy a színházak pénzügyi helyzete nem javul, hiszen az önkormányzatok forráshiánytól szenvednek. L. Simon László szeretné, ha a magántőke nagyobb részt vállalna a színházak fenntartásából, s úgy vélte, ha valaki állami tulajdonban lévő, üres játszóhelyen akar színházat nyitni, és lemond a költségvetési finanszírozásról, akkor ingyen bérbe veheti a kiszemelt ingatlant.

L. Simon László beszélt arról, hogy a fenntartóknak nem szabad beleszólni egy színház művészi munkájába, vagyis abba, hogy a teátrum mit, kivel és hogyan játsszon. Ugyanakkor azt, hogy egy önkormányzat – pénzügyi szempontok alapján – beleszóljon a színházának előadásszámába, vagy az intézménynél fizetett gázsikba, esetleg az előadások kiállításának költségeibe, L. Simon kívánatosnak tartotta. Ez a beleszólás – vélte a költőből lett politikus – nem csökkenti a színházak művészi szabadságát.

Azok viszont korlátozni próbálják a művészi szabadságot, mondta az államtitkár, akik aláírásgyűjtéssel kívánják elérni, hogy valamelyik színház ne játsszon egy szerzőt vagy egy darabot. Az ünnepség után arról kérdeztük L. Simont, hogy melyik szerző művére gondolt. Az államtitkár azt felelte, hogy ha meg akarta volna nevezni a szerzőt és a darabot, akkor megtette volna. Megjegyeztük, hogy az olvasók többsége valószínűleg Csurka István A hatodik koporsó című drámájára gondol majd, amelyet az Új Színház tűzött a műsorára. Erre az államtitkár csak ennyit reagált: igen, biztos arra gondolnak.

Az országos színházi megnyitóünnepségen L. Simon László megemlítette, hogy a kormány a művészeknek adott kitüntetések rangját emelni akarja, s ezért a következő évtől kevesebb szakmai díjat osztanak ki, ám az ezzel járó pénzdíjat – amely több mint tíz éve 200 ezer forint – emelik, s az átlagbérhez viszonyítják. Így jövőre például a színészeknek nem tizennégy, hanem hét Jászai-díjat ítélnek oda, míg a táncosoknak hét helyett be kell érniük kettő Harangozó-díjjal. A kitüntetéssel járó pénz azonban csaknem 1,4 millió forint lesz majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.