Szentendrén elveszett

Utálom, ha szereposztás helyett a játszók névsorát közlik. Már azért is,mert az út a halhatatlansághoz, és mindenféle pénztárakhoz is, nem a színpadon, hanem a plakáton kezdődik. Régen ezt még tudták. Ifjúkoromban Az ember tragédiájához például részletes szereposztást adtak, amelyen színről színre külön volt feltüntetve, hogy mit ki játszik. Az egyiptomi rabszolgától a sarki eszkimóig mindenkinek meg lehetett tudni a nevét, aki csak egyetlen mondatot is elmondott. A mai, PR-központú világban pedig ez különösen fontos. Bár az is lehet, hogy a régieket nem is a reklámozás, pusztán a közönség tisztességes tájékoztatásának szándéka vezette. Manapság viszont éppen akkor adnak ömlesztett listát rendes szereposztás helyett, amikor leginkább szükség lenne rá, hogy a szereplők azonosíthatók legyenek: különféle alternatív csoportok, pályakezdő fiatalok, egyetemi vizsgaelőadások esetében, aminek a világon semmi értelme. Az egyetemi vizsgaelőadásokon bámuló nagymamák persze tudják, melyik az unokájuk, de más senki.

A 011-Alkotócsoport tagjainak például biztosan nem ártana, ha a szentendrei városháza udvarán összegyűlt nézők tudhatnák, kik játsszák Nóti Károly egykor közismert figuráit. Megjegyezhetnék, megtanulhatnák a nevüket. Más értelme úgyse nagyon van a produkciónak. Becsületes nyári hakni. Nyilván ezt sem lehet elég korán kezdeni. A 011 ugyanis egyetemi növendékekből és éppen végzett színészekből áll. Tavaly Zsámbékon, majd a Bárka Színházban jelentkeztek a Kutyaszorítóban című filmadaptációval. Tarantino rémes filmjéből készítettek rémes előadást.

A véres humort most vértelenítették, pedig érdekes lenne megtudni, miként látják a múlt századi polgári humort, pláne annak szórakoztatóipari megjelenését XXI. századi, egyebek közt Tarantino-filmeken felnőtt fiatalok. A Lepsénynél még megvolt című előadás Szentendrén azt a gyanút kelti bennem, hogy nemigen látják – legalábbis a lényegét. Azt a világlátást, életstílust, szemléletet nemigen lehet felfedezni, amiből Nóti és számos kiváló pályatársának kiapadhatatlan viccforrása táplálkozott. Megtagadva, kifigurázva, kiforgatva sem. A 011 rendesen kiképzett fiataljai ügyesen működtetik a szerző szövegeit. Ahol véletlenül a téma vagy egy-egy motívum eszükbe juttat valami mait, odateszik. Így kerülnek a színre Gój Motorosok meg televíziós távgyógyászokra emlékeztető álhipnotizőrök. Hogy Radnai Márk rendezőnek és társainak véleménye lenne mindarról, amit eljátszanak, nem derül ki. Cseh Renátó díszlete ugyan a polgári szalont egy télikert és liget közötti átmenetnek látszó terepre helyezi, néhány dísznövényt és egy játszótéri padot lepedők vesznek körül. E látvány egyetlen közleménye a szegénység. Illetve szegényesen idézi meg a játék eredeti helyszínét, a balatonföldvári parkot, ahol valódi fák között pezsgett a pesti humor. Fotókon elég jól mutat egyik-másik jelenet, lehet, hogy ott tartalmasabban is működtek.

Szentendrén tehetséges, ügyes fiatal színészeket látunk, akik nem mindig nekik való szerepet játszanak, ahogyan az a színitanodákban szokásos, de azért megoldják. Kovács Ádám kabosgyulásan csücsörítve adja a néma férjet, Ostorházi Bernadett az elvesztett kövér úriasszonyt elegánsan öntudatos, karcsú fiatal hölggyel helyettesíti be. Bach Kata lelkesen szolgáló palóc szobalány, Bán Bálint állását zavartan féltő küldönc, Simon Zoltán harsány gój motoros és állásvadász, Kurta Niké professzionálisan csábos hölgy a Kék Madárból. Zoltán Áron a zseniális ötletébe mind riadtabban belegabalyodó, félénk cselszövő. Király Dániel derűs erőszakossággal érkezik a kutyaólból mint szerenádra készülő, meztelen udvarló, majd agresszív hipnotizőrré öltözik. Egy második lélekidomár viszont alighanem csak Szentendrén csatlakozott a társulathoz, talán kárpótlásul a Földváron maradt lombos ligetért és mondanivalóért. Mintha Schruff Milán lett volna. De ő a névsorban sem szerepel.

A véres humort most vértelenítették
A véres humort most vértelenítették
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.