„Mindannyian gyávák vagyunk”

Ősszel nemzetközi aláírásgyűjtést szervez, addig különböző nyugateurópai lapokban tiltakozik Fischer Ádám karmester a hazai kulturális élet viszonyai, elsősorban az Új Színházban bemutatásra kerülő A hatodik koporsó című Csurka István-darab ellen.

Írt már levelet Tarlós István főpolgármesternek, néppárti európai parlamenti képviselőknek, külön a magyar képviselőknek, ezúttal pedig a Das Musikforum című német zenei lap júliusi számában tiltakozik a magyar kulturális élet bizonyos jelenségei ellen. Miért érzi ennyire fontosnak, hogy újra felemelje a hangját?

Korábban Dörner György színigazgatói kinevezése ellen tiltakoztam, most pedig azért, mert számomra egyszerűen elfogadhatatlan, hogy egy közpénzből működtetett színházban, az Új Színházban bemutassanak egy olyan darabot, mint A hatodik koporsó Csurka Istvántól. Minden idegszálammal tiltakozom az ellen, hogy ezt az egykori gettó közvetlen közelében eljátsszák. Nem tudom, hogy az olvasók mennyire ismerik ezt a darabot. Egy titkos nemzetközi zsidó összeesküvésről szól, amelyik az elmúlt száz év összes tragédiáját, beleértve a holokausztot is, megtervezi, kiprovokálja, és a háttérből irányítja. Vagyis a vészkorszak a zsidók műve, ők tehetnek mindenről.

Többször tiltakozott már az Új Színház ügyében. Miért gondolja, hogy ha az eddigi akciói nem jártak eredménnyel, egy újabb, Magyarországon kevésbé ismert fórumon zajló tiltakozás majd változást hoz?

A főpolgármester sosem válaszolt a levelemre, ez tény. A magyar képviselőcsoport nevében Schöpflin György fideszes EP-képviselő válaszolt. Szerinte különféle narratívák léteznek ebben az ügyben, én másképp fogom fel ezt a dolgot, mint ők, tehát nem érdemes ezen hosszasan vitatkozni. Ez amolyan nesze semmi, fogd meg jól válasz volt. Ezenkívül több német néppárti EU-képviselő is válaszolt, hogy szeretnének velem találkozni, mert érdekli őket az ügy. Azt azonban mind megemlítették, hogy szerintük ennek semmi köze a magyar kormányhoz, mert ebben a kérdésben a főpolgármester döntött. Erre azt feleltem nekik, hogy a kormánypárti frakció fogadta el a döntést a Fővárosi Közgyűlésben, s e párt vezetője a miniszterelnök. Összességében azonban valóban eredménytelenek voltak az akciók, hiszen az egy dolog, hogy a külföldi képviselők érdeklődnek a magyar helyzet iránt, ennél fontosabb lett volna a hazai képviselők meggyőzése.

A Das Musikforumon való tiltakozástól mit vár?

Azoknak a fórumoknak nyilatkozom, amelyek megkérdeznek. Hamarosan lesz Oslóban egy találkozó az európai kulturális problémákról, ott is el fogom mondani. Egy svájci napilap, a Tages Anzieger szintén megkeresett, nekik is elmondtam. Egy angol mondás szerint az igazi gentleman csak veszett ügyért harcol. Belső késztetésem, hogy mindenhol felszólaljak ebben az ügyben.

Mit gondol arról, hogy aki külföldön szidja Magyarországot, az minden magyarnak árt?

Már a szocializmusban is azt mondták, hogy aki szidja a kormányt, árt az országnak. Ez nem igaz. Nézzék meg, hogy az amerikai vagy a brit ellenzék miket mond az amerikai vagy brit viszonyokról, a kormányról. Ezt minden kormánynak meg kell szoknia.

Sokan vádolták önt azzal is, hogy könnyű úgy szapulni Magyarországot, ha jórészt nem itt él.

Szapulom én itthon is. Tarlós korábban egy Németországban adott interjújában kijelentette, hogy ő semmilyen vállalhatatlan irányvonalat nem fog eltűrni az Új Színházban. Ugyanakkor ezt az antiszemita darabot előadják. Szerintem valakinek emlékeztetnie kell a főpolgármestert, hogy korábban mit ígért a német újságoknak. Az Új Színház és A hatodik koporsó bemutatója szimptóma. Ma Magyarországon olyan dolgokat tűrnek el, amelyek öt éve még elképzelhetetlenek voltak, és öt éve is már olyan dolgok váltak tűrtté, amelyek tíz éve elfogadhatatlanok voltak. Nem arról van szó, hogy van egy szélsőjobboldali párt a parlamentben, hanem arról, hogy a kormánypártoknak van egy antiszemita vonulatuk, amelyet nem nyomnak el, s ezzel bátorítják a hétköznapi rasszizmust.

Az Új Színház ügyén kívül tudna erre még néhány példát mondani?

Barátomról és művésztársamról, Schiff Andrásról a fideszes Bayer Zsolt azt írta, hogy sajnos nem sikerültmindet beásni nyakig az orgoványi erdőben. Meg voltam döbbenve, hogy ez ellen a művésztársadalomból milyen kevesen tiltakoztak. Hogy erre Magyarországon a bíróság azt mondhatja, hogy nem antiszemita kijelentés. (A Klubrádió egyik műsorában antiszemita megnyilvánulásnak nevezték Bayer Zsolt említett írását, amellyel megsértették Bayer Zsolt jó hírnevét a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint. – A szerk.) Ezek olyan jelenségek, amelyek arra utalnak, hogy lassan, de biztosan csúszunk olyan irányba, ami elszigeteli az országot Európában. Nem a szélsőségesek szigetelik el, hanem a szalonképessé válásuk. Nem az a baj, hogy miket ír a Kuruc.info, hanem az, hogy Győriványi Ráth György karmester interjút ad nekik. A jobboldali értelmiség pedig ezt eltűri, nem tiltakozik, mert azt hiszik, ez fegyver a baloldal ellen. Sok jobboldali barátom van, akiket nem akarok megsérteni, de látni kell, hogy Németországban egy jobbközép párt sosem állna össze a szélsőjobbal, a szocdemek pedig kijelentették, hogy nem akarnak kommunista szavazatokkal győzni. Tehát az, hogy a választási kampányban a Fidesz elfogadta a MIÉP támogatását, nem bocsánatos bűn volt, hanem a Rubicon átlépése. A 2010-es választásokon az addig szélsőjobboldali MIÉP nem állított saját jelöltet, viszont a Jobbikkal szembefordulva arra biztatta híveit, hogy a Fideszre szavazzanak. Arra, hogy a két párt között a háttérben együttműködési megállapodások voltak, maga Csurka István utalt a januári Magyar Fórumban. Annak, hogy ezt a választási segítségnyújtást a Fidesz nem utasította vissza, a magyar társadalom felé fatális üzenete van. Azt jelenti, hogy van jó és rossz antiszemita, azt, aki az ő oldalukon harcol, elfogadják. Ezzel a kommunikációval a kormánypárt oly mértékben bátorítja fel a szélsőségeseket, teszi őket szalonképessé, hogy a szellemeket, amelyeket így kieresztenek a palackból, csak nehezen vagy egyáltalán nem lehet visszagyömöszölni.

És mi a helyzet az ellenzéki politikusokkal?

A társadalom nagy kihívásait nem tudják a politikusok megoldani, mert ők a hangulatokra telepszenek rá. Nekem a tiltakozó akciókkal nincs olyan ambícióm, hogy megmondjam, mi legyen, csak arra hívom fel a figyelmet, minek nem szabad megtörténnie. Mint a kritikus, aki nem énekel, csak bírálja az előadást. Ugyanakkor szerintem az ellenzéki pártok rosszul szerepelnek, egymással vannak elfoglalva, nem nyújtanak meggyőző alternatívát a hatalommal szemben.

Miért nem zavar a kialakult helyzet másokat? Ön szerint – bár az Új Színház ügyében voltak tiltakozások – miért hallgat a művészvilág?

A művészek erősen függenek az államtól. Egy magyar művész és egy amerikai művész között az egyik legnagyobb különbség, hogy az amerikai munkája nyolcvan százalékban abból áll, hogy szponzorokat keres, mert az államtól nem kap pénzt. Nálunk már az adórendszer sem segíti a szponzorációt, tehát az állam ad pénzt, és az állam kontrollálja a művészetet. Schiff András ügyében például sokan megkerestek, hogy elmondják, szívesen tiltakoztak volna ők is, de én ezt könnyebben megtehetem, mert anyagilag nem függök az államtól.

Elfogadja ezt az érvelést?

Nem fogadom el, de megértem. Mindannyian gyávák vagyunk, én is sok helyzetben gyáva vagyok. De megtehetem azt, hogy tiltakozom ezen jelenségek ellen egzisztenciális veszély nélkül, így a többiek helyett, a többiekért is teszem. Tőlük viszont nem követelem, nem is követelhetem meg ugyanezt. A következő lépésem egy nemzetközi aláírásgyűjtés lesz az Új Színház ügyében, szeptemberben. Azon a honlapon lesznek olvashatók a részletek, ahol eddig is tiltakoztunk, az aznemlehet.net oldalon. Egyelőre nem akarok neveket mondani, hogy kik tartanak velem ebben, mert erre nem hatalmaztak fel. Annak idején több mint tízezer aláírás gyűlt össze az Új Színház új igazgatója, Dörner György kinevezése ellen. Most kifejezetten A hatodik koporsó bemutatója ellen szólalunk fel. Ha akkora nyilvánosságot kap, mint a korábbi, már megérte.

Mi zavarja még Magyarországon?

A cigányellenesség. Még az antiszemitizmus terjedésénél is elkeserítőbb. Olyan felelőtlenül korbácsolják fel a cigányellenes indulatokat, hogy ebben a tekintetben egy generációval vetették vissza az ország fejlődését az elmúlt néhány évben. Az nagyon rossz irány, hogy politikusok, magukat azzal fölmentve, hogy így kifogják a szelet a fajgyűlölők vitorlájából, kicsit átveszik a retorikájukat, kicsit vagy nagyon maguk is cigányellenes hangot ütnek meg.

Tervez hazai fellépéseket?

Ez egy másik dolog, az ember koncertet nem kap, hanem ad. Hogy hol lépek fel, azt a piac diktálja. Amíg hívnak, fellépek itthon és külföldön is. Ha nem hívnak meg, mert elégedetlenek a politikai beállítottságommal, akkor nem jövök. De cserbenhagyásnak érezném, ha emiatt kevesebbet lépnék fel Magyarországon, mert nekem az itteni közönség kiemelkedően fontos. Erről mást gondolok, mint Schiff András, aki nem akar itt fellépni.

Hogyan látja az ország jövőjét?

Azért vagyok pesszimista, mert a gazdasági helyzet egyre rosszabb lesz, és ha a politika tovább tűri az éhes emberek radikalizálódását, akkor a társadalom komoly veszélyben van. Ezért kell felébreszteni a nyugat-európai közvéleményt, hogy vegyék észre, milyen jó dolguk van még mindig. Az unió bővítése megmutatta, hogy a polgári jogok, a szabadságjogok nem maguktól értetődő dolgok. Aktívan kell harcolni a megőrzésükért. Különben nem az valósul meg itt, ami Nyugaton van, hanem éppen fordítva.

Fischer Ádám
Fischer Ádám cserbenhagyásnak érezné, ha kevesebbet lépne fel Magyarországon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.