Gyorsuló idő

Mindig mindennel mindenütt lehet játszani!Tessék egy játékos kérdés: minek a rövidítése a FIAT? A BMW? A kp? És a WTFDYTYA?

Az olvasó érti, miért van az, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetét ENSZ-nek rövidítjük, de ennek a Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezetét UNESCO-nak? Vagy azt, hogy a BBC-t (na, minek a rövidítése?) bibiszínek mondjuk, az FBI-t (?) efbíájnak, de azt, hogy USA usának. És miért nem AEÁ vagy EÁ (mint az NSZK vagy NDK)? Az ismerőseim fele a(z) HBO-t (?) hábéóként, másik fele éjcsbíóként ejti ki.

Oh, hány helyen vitatkoznak erről az interneten! Pedig ez a rendszertelenség (?) csak arra hívja föl a figyelmet, hogy a nyelv alakulásának nincsenek mindenütt ható, kikerülhetetlen szabályai. Illetve többféle szabály küzd egymással. Illetve…

Inkább csak menjünk föl a világhálóra, nincs olyan, amihez ne találnánk speciális gyűjtőhelyet értő és lelkes emberekkel, akik lelkiismeretesen szállítják az adatokat ahhoz, amire szüksége van a böngészgetőnek.

Az élet egyre rohanósabb, egyre gyorsabban kell közölni az információkat, és akármennyire sajnálom, nem tehetem magam túl az általános rövidítési kényszeren. Hát legalább el szeretnék igazodni a rövidítések között. Mindjárt két oldalt is használok, és az a jó, hogy kiegészítik egymást. Elég csak az egyiket megnéznie, aki azt akarja megtudni, mi a FIAT: Fabbrica Italiana di Automobili Torino – Torinói Olasz Autógyár vagy BMW: Bayerische Motoren Werke – Bajor Motor Művek. Tudták őket? A kp feloldásában már szükségem volt arra, hogy mindkettőt végignézzem. Az Abbrevia.hu csak magyar nyelvűeket talált: kárpótlás és privatizáció, Kommunista Párt, Köztársaság Párt, Keleti Partnerség, készpénz, központ. A Rövidítés.hun voltak más magyarok: kilopond, kerékpár, káplán, közepesen (orvosi jelentésekben: „kp fejlett”), kispisztoly (sportlövészetben), karpaszományos, de idegen nyelvűek is. Angol: Észak-Korea internetes kódja (ami nálunk a hu), keypunch (billentyűs lyukasztó) és német: kaufreis (vételár), Killerpilze (egy német punk-rock zenekar neve), Kompanie (század).

Aztán volt olyan, amit csak az egyiken találtam meg (felnőtteknek!): WTFDYTYA, azaz Who The F*ck Do You Think You Are? (Ki a f*nak képzeled te magad?). Hát így beszélnek a neten. Még jó, hogy a rövidítés legalább olyan csúnya!

I!

HONLAPOK: abbrevia.hu rovidites.hu

Megfejtések: BBC: British Broadcasting Corporation (Brit Távközlési Társaság) FBI: Federal Bureau of Investigation (Szövetségi Nyomozó Iroda) HBO: Home Box Office (Otthoni Jegyiroda, kábeltelevíziós társaság).

Könnyű kis FIAT 500-as
Könnyű kis FIAT 500-as
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.